NieuwsFestivalseizoen

Met de afgelasting van Glastonbury staat het hele festivalseizoen op losse schroeven

Het grootste popfestival ter wereld is afgelast. De organisatie van Glastonbury vindt het onverantwoord om het terrein in Zuidwest-Engeland nu op te bouwen. De vijftigste editie stond op de rol voor het laatste weekend van juni. Met het schrappen dreigt een hele reeks Europese popfestivals als dominostenen om te vallen.

Alex Burghoorn
Publiek op het Glastonbury Festival tijdens een optreden van zangeres Kylie Minogue in 2019. Beeld EPA
Publiek op het Glastonbury Festival tijdens een optreden van zangeres Kylie Minogue in 2019.Beeld EPA

‘We hopen zeer dat de toestand in het Verenigd Koninkrijk eind juni enorm verbeterd zal zijn’, schreef de organisatie woensdag op haar website. ‘Maar zelfs als dat het geval is zijn we niet in staat om de komende drie maanden met duizenden medewerkers hier op de landerijen de infrastructuur te bouwen die nodig is om meer dan 200 duizend mensen te ontvangen.’ Wie al een aanbetaling van 50 pond had gedaan voor een kaartje, kan die laten staan voor de editie in 2021.

Voor de jubileumeditie had het illustere festival het Britse icoon Paul McCartney gestrikt als hoofdgast. Uit de Verenigde Staten zouden het popfenomeen Taylor Swift en hiphopgrootheid Kendrick Lamar overkomen. Het zijn slechts drie namen van de meer dan negentig artiesten die in vijf dagen zouden optreden.

Veel krachten werken momenteel op elkaar in bij festivalorganisaties om te bepalen of hun evenement haalbaar blijft. De afgekondigde maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus strekken zich nog nergens uit tot de weken waarin de festivals draaien, maar het besluit van Glastonbury laat zien hoe quarantaine- en lockdownregels hun schaduw vooruitwerpen.

Doorschuiven

De organisatie van het festival Primavera Sound in Barcelona – bekend om zijn trendsettende programmering – verkeert openlijk in dubio. Het staat in de agenda voor het eerste weekend van juni. In Spanje zijn de overheidsmaatregelen al veel strenger zijn dan in het Verenigd Koninkrijk. ‘We werken vanuit huis verder aan de editie van dit jaar. Maar we bestuderen andere mogelijkheden om het festival dit jaar nog te houden.’

Het zou de strategie zijn waar het Amerikaanse festival Coachella in Californië al eerder voor koos. Verkochte kaartjes kunnen dan gewoon geldig blijven en hoeven eventueel niet teruggenomen te worden. De vraag is daarbij of de programmering wel zo eenvoudig door te schuiven is.

Festivalmaand juni

Primavera (Barcelona): 4-6 juni
Best Kept Secret (Beekse Bergen): 12-14 juni
Pinkpop (Landgraaf): 19-21 juni
Glastonbury (Zuid-Engeland): 24-28 juni
Down the Rabbit Hole (bij Nijmegen): 3-5 juli

De programma’s van de Europese festivals zijn nauw verweven met elkaar: van Italië tot in Denemarken kom je in de zomer dezelfde bands en artiesten op de affiches tegen. Voor hen zijn de vaak drukbezochte festivals een goede manier om veel publiek in korte tijd te bereiken. Het is een netwerk waarin alles rondreist en precies op elkaar is afgesteld – de artiesten, maar soms ook de podiumtenten en andere infrastructuur. Uit die keten kunnen waarschijnlijk niet te veel schakels worden gehaald.

Het betekent dat ook Nederlandse festivals voor grote vragen staan, zeker als ze in de eerste helft van het seizoen gepland staan. Best Kept Secret, Pinkpop en Down the Rabbit Hole hebben namen op de lijst die ook op Glastonbury en Primavera staan. Vooralsnog gaat alles door. ‘Het is nog drie maanden tot het festival en de voorbereidingen zijn in volle gang’, zegt Niek Murray van Buro Pinkpop. ‘Omdat niemand kan voorspellen hoe de coronacrisis zich ontwikkelt en de situatie dagelijks verandert, heeft het geen zin om te speculeren over afgelasting van het festival.’

Lees ook

Voorstellingen waar jarenlang aan is gewerkt en waar soms honderden mensen bij betrokken zijn, gaan plotseling niet door. Wat heeft dit voor gevolgen voor de culturele sector?

‘Redden wat er te redden valt’ is in de Amerikaanse stad Austin het devies voor concertzalen, kleine podia en cafés nu de internationale muziek-, tech- en filmconferentie South by Southwest (SXSW) is afgelast. De hoofdstad van Texas dreigt 350 miljoen dollar aan inkomsten mis te lopen.

Meer over