Serierecensie

Met Big Sky ( ★☆☆☆☆ ) en Love Viktor (★★★☆☆) meldt Star zich als alwéér een nieuwe streamingdienst

Met Big Sky probeert Disney nieuwe kijkers te lokken voor de streamingdienst Star. Dat voorspelt niet veel goeds. Gelukkig is er ook Love, Victor.

Mark Moorman
Ryan Philippe als Cody Hoyt in Big Sky.	 Beeld
Ryan Philippe als Cody Hoyt in Big Sky.

Mocht u daar behoefte aan hebben: we hebben er weer een streamingdienst bij. Waarschuwing: meer zullen volgen. De slag om de schaarse aandacht van de kijker zal toch langzamerhand met stevige middelen gevoerd moeten worden, want hoeveel uren zitten er in een dag? Deze week voegde Star zich in het rijtje, niet te verwarren met Starzplay. Star is de naam waaronder Disney zijn streamingrepertoire uitbreidt met bijvoorbeeld documentaires van hun sportzenders, of oude en nieuwe programma‘s van Disney‘s Amerikaanse zender ABC. Veel series die nu ook nog elders zijn te vinden, maar in de toekomst vermoedelijk exclusief via Star toegankelijk zijn, want zo wordt het spel gespeeld. En dan zijn er de Stars Originals. Zoals ooit de Star Wars-serie The Mandalorian kijkers naar Disney Plus moest trekken zo wordt de thriller Big Sky van David E Kelley (die aftrapte met twee afleveringen) het vlaggenschip van Star. Dat voorspelt overigens niet veel goeds voor deze streamingdienst.

David E. Kelley, ooit advocaat en daarna de succesvolle maker van juridische series als LA Law en Ally McBeal en vele andere, had zijn eerste grote hit van het streamingtijdperk met Big Little Lies (HBO). Maar al in het tweede seizoen van de serie bleek dat de formule om topacteurs in schitterende decors voor een complex moreel dilemma te stellen toch ook gebaat was bij een goed scenario. In The Undoing (HBO), waarin Kelley weer werkte met Nicole Kidman (en Hugh Grant), bleek al dat haar aanzienlijke star power niet was opgewassen tegen een plot als een langzaam leeglopende fietsband.

Wat is er aan de hand met Big Sky? Kelley heeft de puissant rijke decors van Monterey (Big Little Lies) en Manhattan (The Undoing) ingeruild voor Montana, waar de hele setting en alle personages uit een soort televisiekringloopwinkel afkomstig lijken. Misschien dacht Kelley wel aan een kruising tussen Twin Peaks en Fargo, maar vergeet deze namen maar weer snel. Er is in de overvolle eerste twee afleveringen sprake van een ruziënd echtpaar van detectives, een door en door enge politieman, een figuur die vrouwen ontvoert (vooralsnog om ze te bespieden tijdens het douchen en elke vonk van opstand er uit te taseren) en een transsekswerker die de verkeerde vrachtwagenchauffeur tegenkomt.

Dat die chauffeur verkeerd is, blijkt natuurlijk al uit het feit dat hij als volwassen man met zijn dominante moeder samenwoont en – spoiler – aan het slot van de tweede aflevering bij haar in bed kruipt. Zie ook: Psycho. Er wordt ondertussen geen zin uitgesproken die niet al tot op de draad is versleten. Het kan zijn dat Kelley met zijn meta-trash probeert een bepaald niveau van ironische distantie te bereiken, als een vorm van postmodern escapisme. Maar het kan ook zijn dat Big Sky een waardeloze serie is.

Love Victor. Beeld
Love Victor.

Dan vonden we Love, Victor , een andere Star-Original, heel wat sympathieker. Gemaakt voor de jeugdmarkt en leunend op de tienerfilm Love, Simon. Deze nieuwe serie speelt zich een paar jaar later op dezelfde school af waar Simon zijn inspirerende coming out beleefde. Victor is een jongen die nog zoekt naar zijn plek en zijn identiteit, daarbij bepaald niet geholpen door zijn aardige, maar conservatieve Latino ouders. Love, Victor, prima verteld met leuke jonge acteurs, heeft meer van het idioom van High School Musical dan van series over identiteit en opgroeien als Sex Education (Netflix) en Euphoria (HBO). Het is misschien vooruitgang, maar dan wel Disney-stijl.

Big Sky
Thriller
★☆☆☆☆

Een serie van David E.Kelley

Van David E.Kelley. Met Kylie Bunbury, Ryan Phillippe, Katheryn Winnick.

Te zien op Star (Disney Plus)

Love, Victor
Jeugd
★★★☆☆

Een serie van Isaac Aptaker en Elizabeth Berger
Met Michael Cimino, Rachel Naomi Hilson
Te zien op Star (Disney Plus)

Meer over