de week in boekenPatrick van IJzendoorn

Meghan Markle schreef een kinderboek en het is ‘verbijsterend slecht’

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Meghan Markle schreef een kinderboek over haar man en kind. Op rijm. De recensies zijn vernietigend.

Vernietigende kritieken en verkoopcijfers zo laag dat het kinderboek niet eens de top-50 bereikte. Uitgeverij Puffin, onderdeel van Penguin Random House, zal meer hebben verwacht van het schrijfdebuut van Meghan Markle. Niet meer dan zo’n 3.200 Britten hebben in de week na publicatie omgerekend 15 euro neergeteld voor The Bench, een plaatjesboek met zoete teksten over de band tussen prins Harry en hun zoontje Archie. Het speelt zich af in de tuin van de Californische villa van het gezin, waar Harry Windsor onder goedkeurend oog van zijn vrouw zich bekommert om Archie en de uit een legbatterij bevrijde kippen.

Dat boekenketen Waterstones na een ruzie met de uitgever weinig ruimte vrijmaakte voor de promotie van het boek zal hebben meegespeeld, maar er is een fundamenteel probleem: het is geen kinderboek. Dat is althans de strekking van de recensies die zijn verschenen. ‘Het is verbijsterend hoe slecht dit boek is’, schreef Sophie McBain in The New Statesman. ‘Er is geen verhaal, alleen een reeks banaliteiten over vaderlijke liefde die hooguit een zeer emotionele vader zal aanspreken die onzeker is in zijn nieuwe rol.’ McBain voegde eraan toe dat Harry zonder twijfel geraakt is door de gevoelige overpeinzingen van zijn vrouw, maar dat het maar beter een persoonlijk cadeau had kunnen blijven.

Claire Allfree van The Daily Telegraph struikelde over de poëtisch bedoelde passages, en vraagt zich af waarom ‘een uitgeverij deze grammatica-tartende reeks slecht rijmende tegeltjeswijsheden goed genoeg vond om af te drukken, laat staan te denken dat een kind waar ook ter wereld ze zou willen lezen’. Ze concludeert dat voor de hertog en hertogin van Sussex zelfs het opvoeden van een kind over de merknaam Sussex gaat.

Eén Britse lezer heeft er in ieder geval plezier aan beleefd: satiricus Craig Brown schreef een geestige parodie in The Daily Mail (‘Or would that ‘mine’ be better as ‘grime’ / To rhyme with ‘time’ / Or ‘lime’, or ‘mime’, or ‘slime’?) Voor de gelukkige ouders is niet alle hoop verloren omdat het boek nog in andere landen moet verschijnen. Hoeveel Meghan als voorschot heeft gekregen is niet bekend. Het is evenmin zeker of koningin Elizabeth een exemplaar heeft ontvangen van het 169 woorden tellende boek. In The Irish Times voorspelde Rosita Boland dat Meghan ook over Harry en hun pas geboren dochter Lilibet zal gaan schrijven. ‘En het zal net zo slecht zijn.’