Meester Kikker leunt op hoofdrol Spitzenberger

Meester Kikker is een sympathieke en liefdevol vormgegeven bewerking van het gelijknamige boek van Paul van Loon.

null Beeld rechtenvrij
Beeld rechtenvrij

Hoewel het verhaal soms wat voorspelbaar is, zijn de kikkercapriolen sterk geacteerd.

Alle leerlingen van basisschool De Ark vinden Meester Frans een toffe peer. Maar zeg 'kikker' tegen hem en het gaat helemaal mis, zo ontdekt Sita tijdens haar spreekbeurt. Opeens is Frans' goede humeur verdwenen, worden zijn vingers dik en schuift voor zijn ogen een groenig vliesje. Gelukkig ziet Sita niet alles. Anders zou ze meteen weten wat de titel van deze Paul van Loon-verfilming al direct verklapt.

Je vraagt je af hoe Frans (Jeroen Spitzenberger) zijn dubbelleven al die tijd heeft volgehouden, in dit nostalgische dorpje op het platteland. In elk geval zal hij nu vroeg of laat zijn kikker-comingout beleven. Sita (Yenthe Bos), een nieuwsgierig kind dat gek is op dieren en door haar in het asiel werkende moeder (Georgina Verbaan) te veel aan haar lot wordt overgelaten, wil per se uitvogelen waarom haar meester zo'n moeite heeft met dat verboden woord.

Sita en haar klasgenootjes kunnen niet vaak genoeg 'kikker' zeggen, zo leuk pakt regisseur Anna van der Heide (Brammetje Baas) de transformatie-scènes aan. Aanvankelijk weet Frans zich tijdig te beheersen en blijft het bij enkele overtuigende, maar snel afgekapte trucage-shots. Wanneer Frans' amfibietisering eindelijk volledig plaatsvindt, staan de kinderen in een kringetje om hem heen zodat de allerlaatste fase alsnog onzichtbaar is. Mooi hoe de fantasie op die manier niet wordt kortgeknipt door een overvloed aan effecten.

Fantasy

Meester Kikker
Regie Anna van der Heide
Met Jeroen Spitzenberger, Yenthe Bos, Georgina Verbaan, Paul R. Kooij, Bobby van Vleuten
85 min., in 110 zalen.

Je zou door zulke fantasy-elementen bijna vergeten dat het door Burny Bos geproduceerde Meester Kikker eigenlijk minder om Frans draait dan om Sita: de aandacht die zijzelf maar niet krijgt van haar moeder, geeft Sita aan haar in kikkerformaat nogal hulpeloze meester. Veel gewicht verlenen Van der Heide en scenarist Mieke de Jong de film niet met die thematiek. Waar een directe voorloper als Minoes (2001) een perfecte balans vond tussen sprookje en realisme, blijft de dramatische kant van Meester Kikker een beetje voorspelbaar en oppervlakkig, en minder boeiend dan Frans' kikkercapriolen.

Niettemin is Meester Kikker een sympathiek geheel, liefdevol vormgegeven en plezierig geacteerd. Een fijne antagonist vindt het verhaal in de nieuwe schooldirecteur Stork: een man met een ziekelijke hang naar tucht én de griezelige trekjes van een ooievaar. Geweldig, hoe acteur Paul R. Kooij dat dier met zijn hele mimiek imiteert, zonder het te overdrijven.

Maar de film moet het vooral hebben van hoofdrolspeler Jeroen Spitzenberger, die zijn personage waar nodig onrust of (fysieke) elasticiteit meegeeft, maar hem vooral mooi laconiek vertolkt: alsof zo'n kikvorsman de normaalste zaak van de wereld is. 'Ik loop er niet mee te koop, maar ik schaam me er niet voor.'

Meer over