Meerderheid films zonder cv gemaakt

Er zijn de afgelopen vier jaar meer Nederlandse films gemaakt zonder dan met fiscale steun van de overheid. Volgens een vertrouwelijke overzicht gemaakt voor het kabinet zijn er 75 films gemaakt zonder steun en 60 met sinds 1999....

Van onze verslaggever Ferry Haan

Het verschil is opmerkelijk omdat de filmwereld stelt dat zonder fiscale steun er een 'kaalslag' dreigt in de Nederlandse film.

Bij de films die op eigen kracht gemaakt zijn zitten niet de minste. De Tweeling won recent het Gouden Kalf voor de beste film en is de Nederlandse inzending voor de Amerikaanse Oscars. Deze film ontving geen steun via een constructie met een commanditaire vennootschap (cv). Ook Gouden Kalf-winnaar Van God los had geen steun nodig, evenals het succesvolle Costa. Phileine zegt sorry kreeg weer wel steun, evenals Volle Maan en The discovery of heaven.

Vorige week verlengde de Tweede Kamer de film-cv-regeling met een jaar. Voor de Nederlandse film is in 2004 maximaal 34 miljoen euro beschikbaar. Het gaat om geld dat dit jaar niet is opgemaakt en dat bij hoge uitzondering een jaar is doorgeschoven. De Tweede Kamer gaat ervan uit dat 17 miljoen resteert voor de films in 2004. Het ministerie van Financiën is daar minder zeker van omdat er nog een aantal films staan ingeschreven die het budget mogelijk dit jaar toch opsouperen.

De lijst van het kabinet lijkt een recent rapport van het bureau Berenschot tegen te spreken. Volgens dit bureau kan de Nederlandse filmindustrie niet op eigen benen staan. Financiële steun is daarom onontbeerlijk. Voor de Tweede Kamer was dit rapport reden om toch te besluiten tot steun voor de filmindustrie. In 2005 eindigt de film-cv-regeling definitief.

Meer over