Meerdere verzamelaars azen op per ongeluk overgeschilderd kunstwerk

Verscheidene kunstverzamelaars hebben hun zinnen gezet op het per abuis overgeschilderde schilderij Portret of the nail behind the canvas. Zij hebben zich gemeld bij kunstenaar Bas van Wieringen. Zijn doekje van 10 bij 10 centimeter met daarop een artistieke impressie van een betonspijker werd door een museummedewerker per ongeluk overgewit, voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling Humor - 101 jaar lachen om kunst in het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem.

John Schoorl
null Beeld Bas van Wieringen
Beeld Bas van Wieringen

Sinds de overschildering in mei dit jaar is het schilderijtje ondergebracht in het restauratieatelier van het museum. Op de plek van de betonspijker is nadien een tekst van Van Wieringen geplaatst. De Amsterdamse kunstenaar heeft een schadevergoeding (hoogte onbekend) gekregen van het Haarlemse museum naar aanleiding van het incident. Tegen de museummedewerker, die aan de hand van de beelden van bewakingscamera's kon worden aangewezen, is een sanctie opgelegd (zwaarte onbekend).

Even werd nog gedacht dat het overschilderen van het kunstwerk onderdeel was van de humortentoonstelling, of een manier om meer publiek naar het museum te lokken. Maar dat wordt met kracht tegengesproken door de museumdirecteur, Ann Demeester: 'Ik wil benadrukken dat wij de publiciteit niet opzoeken, en het risico niet zouden nemen om met een zelf geënsceneerde prank ons imago als serieus en betrouwbaar museum te ondermijnen.'

Van Wieringen, die zich vooral een ideeënkunstenaar noemt, wil niet dat zijn Portret of the nail behind the canvas wordt gerestaureerd. 'Je kunt het ook zo beschouwen dat het kunstwerk verder gaat, dit is de volgende fase.' Hoeveel hij voor zijn werk gaat vragen, weet hij nog niet.

Bas van Wieringen. Beeld Erik Smits
Bas van Wieringen.Beeld Erik Smits

Lees ook:

Een minimalistisch schilderij van kunstenaar Bas van Wieringen is overgeschilderd, tot schaamte van Museum De Hallen. De maker beschouwt het als een nieuwe fase in het werk. De Volkskrant maakte een reconstructie.

Meer over