KunstSteven de Peven

Meer geluk dan wijsheid

Tegeltjes van Steven van Hulle/Steven de Peven  Beeld Annabel Miedema
Tegeltjes van Steven van Hulle/Steven de PevenBeeld Annabel Miedema

Is iets een wijsheid als het op een tegeltje staat? De Belgische kunstenaar Steven de Peven blaast op zijn manier nieuw leven in de traditie van de tegeltjeswijsheid.

Als we allemaal eerste viool willen ­spelen, dan krijgen we nooit een orkest. Toch? Want iedereen moet zijn plaats kennen, willen we kunnen ­samenwerken, of zoiets. Dit type spitsvondigheid (gevonden door ‘beste tegelwijsheden’ te googelen) wordt ook wel ‘tegelwijsheid‘ genoemd en je hebt er niet per se een tegeltje voor nodig, maar het helpt. Dan krijgt die ­zogenaamde wijsheid vanzelf de gewenste ­universele toepasbaarheid.

Het is duidelijk dat kunstenaar Steven van Hulle (artiestennaam Steven de Peven) zich met zijn tegelserie in een lange Hollandse traditie voegt, getuige deze pagina’s.

Van Hulle (of de Peven) woont in Bergen aan Zee, vlak bij kunstenaarsdorp Bergen, waar ze hem wel kennen van zijn kleine, milde interventies. Zoals de borden die hij strategisch in het landschap plaatst met teksten als ‘Die helm van je vrouw kan echt niet’ en ‘Mooi uitzicht, alleen jammer van dit lelijke bordje’.

In deze coronatijd heeft de kunstenaar zijn ingrepen in het openbare leven naar binnen verplaatst. Steven de Peven maakt tegeltjes met tegelwijsheden, waarbij hij de aan slijtage onderhevige traditie nieuw leven inblaast. ‘Soms zit het mee, soms zit het tegel’, ‘Beter een goede buur, dan een verre tegel’ en, onze favoriet: ‘Het leven is een feest, je moet alleen zelf de tegels op­hangen’.

Tegeltjes van Steven van Hulle/Steven de Peven  Beeld Annabel Miedema
Tegeltjes van Steven van Hulle/Steven de PevenBeeld Annabel Miedema

De stijl is, voorzichtig uitgedrukt, informeel, in de zin dat het tegeltjes uit een sloopcontainer lijken, die vervolgens met viltstift zijn ­beschreven. Wijsheden die geen wijsheden zijn (of wel) en die niet zorgvuldig voor de eeuwigheid zijn opgeschreven, maar in de haast zijn neergekalkt.

Metategeltjes eigenlijk, die ons wijzen op het belang van creativiteit en vrolijke anarchie, om ons door het leven te slaan. En daarmee toch een zekere wijsheid uitdragen, die je zelfs tegelwijsheid zou kunnen noemen.

Om met Steven de Peven te spreken: ‘Een dag niet getegeld, is een dag niet geleefd.’

En nu allemaal optegelen.

Ga voor meer informatie (en meer tegeltjes) naar destevendepevenclub.nl

Informatie én tegeltjes: destevendepevenclub.nl

Steven van Hulle (beter bekend als Steven de Peven, Leuven, 1974) is niet alleen veelzijdig (conceptueel) kunstenaar, maar ook muzikant en dj. Hij maakte ook onderdeel uit van het muziekduo Rednose Distrikt. In 2010 organiseerde hij in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond het ‘Aanwijsstokjesmuseum’.

Meer over