Media Hongkong vrezen voor persvrijheid

De journalisten en democratische politici van Hongkong vrezen voor de persvrijheid. Ze zijn diep verontwaardigd over een waarschuwing van Peking dat de Hongkongse media moeten zwijgen over standpunten die neerkomen op het verdedigen van de onafhankelijkheid van Taiwan....

Volgens de mini-grondwet van 1997 die de autonomie van Hongkong regelt, zijn in de vroegere Britse kroonkolonie democratie en persvrijheid voor vijftig jaar gegarandeerd. Dit volgt uit het beginsel 'één land, twee systemen', dat volgens Peking ook de formule is voor de hereniging van Taiwan met het moederland. Taiwan voelt daar niets voor.

Vorige week bracht de Hongkongse tv een interview met de gekozen vice-president van Taiwan, Annette Lu. Haar opmerking dat de buren China en Taiwan verre verwanten zijn geworden, vatte Peking op als een pleidooi voor afscheiding. Een stortvloed van beledigingen ('schuim der natie', 'krankzinnige', 'verrader') werd haar deel. Lu ziet in dat vitriool een voorbode van een 'irrationele' Chinese actie tegen Taiwan.

Pekings tweede man in Hongkong, Wang Fengchao, liet de media van de ex-kolonie weten dat ze separatistische opinies niet mogen behandelen als normaal nieuws. Ze hebben, zei hij, de plicht op te komen voor nationale hereniging. Er moet volgens hem een wet komen die het publiceren van separatistisch nieuws aanmerkt als staatsondermijning en overeenkomstig bestraft.

Meer over