Meccano in bruinkoolmijn Carré

Na weken van sloop is de eerste fase van de heropbouw van Carré in Amsterdam begonnen. Niets mag er mis gaan, wil het theater half november kunnen openen....

De verbouwing van Carré ving begin januari aan, maar heeft een cruciale fase bereikt. Tot vorige week is er alleen gesloopt, nu begint de opbouw. Eerste fase: het aanbrengen van twaalf 36 meter lange, 4 meter hoge spanten onder het dak.

Als Jens op 15 november open wil, en dat wil hij, dan moet hij nu de acts en voorstellingen gaan vastleggen. Dat betekent dat er niets mis mag gaan met de spanten. Ze zijn de afgelopen week door het dak naar binnen getakeld. Vlak daarvoor zijn twee kranen en een hoogwerker naar binnen gereden door de hoofdingang. Centimeterwerk was het.

Met de kranen worden de stukken metaal omhoog gehesen, waar ze door bouwvakkers vanaf de hoogwerker met enorme bouten aan elkaar worden gezet. 'Net meccano', grijnst Jens.

Carré ging op 5 januari dicht voor een renovatie waarvoor 28 miljoen euro beschikbaar is. Voor dat geld wordt zo ongeveer alles vernieuwd. De stoelen (exacte kopieën van de originele zitplaatsen), de betimmering waar ze op staan, de verwarming, de luchtbehandeling, de kassa's en de garderobes. Bovenin, steunend op de nieuwe spanten, komt een nieuwe foyer. Een deel van het dak aan de voorzijde wordt van glas, zodat een prachtig uitzicht op de stad ontstaat.

Tot nu toe zijn de kosten van de bouw binnen de begroting gebleven. Een tegenvaller met rottende palen - waardoor 3,8 miljoen euro extra moest worden uitgetrokken voor de nieuwe fundering - was al eerder opgevangen. 'Het is gewoon elke dag bidden dat we binnen de begroting blijven', zegt Jens.

Ook als dat het geval is, blijft Carré met een gigantische schuld zitten als de renovatie klaar is. Tenminste, als er geen nieuwe sponsors bijkomen. De gemeente betaalt tien miljoen euro mee en TPG Post bijna twee miljoen. Blijft over zestien miljoen euro, plus een oude schuld van vier miljoen. 'Als de aflossing daarvan in zijn geheel op de begroting komt te drukken, moet ik heel veilig gaan programmeren', zegt Jens. 'Als ik het weet terug te brengen tot bijvoorbeeld zes miljoen, ziet het er een stuk beter uit.'

Maar eerst maar eens het grote avontuur van de spanten zien te overleven, aldus Jens. 'Ik ben voor 99 procent zeker dat het goed afloopt. Dan kunnen we echt aan de slag met drie bouwstromen tegelijk.'

Als Carré af is, hangen er weer kroonluchters in de zaal en in de foyers. Achter de schermen is het theater dan moderner dan ooit, voor de schermen zal het bijna net zo ogen als in 1887.

Meer over