'Marvalous' Marva Wright overleden

Gospel-, jazz- en blueszangeres begon pas op late leeftijd een muzikale carrière...

Van onze verslaggever

AMSTERDAM De Amerikaanse blues- en gospelzangeres Marva Wright is afgelopen dinsdag op 62-jarige leeftijd overleden.

Wright was thuis in de jazz-, blues- en gospelmuziek. Ze kreeg bekendheid met haar nummers Mama, He Treats your Daughter Mean (1989) en Heartbreakin’ Woman (1990). Wrights eerste album Heartbreakin’ Woman werd in 1991 door de Louisiana Music Critics Association tot bluesalbum van het jaar uitgeroepen.

Ze trad geregeld op in de Verenigde Staten en Europa, en werkte samen met artiesten als Allen Toussaint, Joe Cocker, Aaron Neville, Fats Domino en Lou Rawls. In 2008 speelde ze met haar band The BMW’s op het New Orleans Jazz and Heritage Festival.

Wright werd in muzikaal opzicht sterk beïnvloed door haar moeder die bevriend was met gospelzangeres Mahalia Jackson en zelf zong in het gospelkwartet de Jackon Gospel Singers. Al op jonge leeftijd zong ook Wright in de kerk. Ondanks haar muzikale achtergrond begon Wright pas op haar 37ste aan haar professionele zangcarrière.

Haar fans gaven Wright bijnamen als ‘The Blues Queen’ en ‘Marvalous Marva’. Met name de levendigheid van haar optredens werd bewonderd.

Wright werd vorig jaar juni in het ziekenhuis opgenomen nadat ze een ernstige beroerte had gekregen. Dit gebeurde na een optreden in een club in Bourbon Street in New Orleans. Volgens haar nabestaanden was ze op dat moment nog aan het herstellen van een eerdere beroerte.

Meer over