NieuwsGolden Globes

Marriage Story grote favoriet bij Golden Globes

Bij de Golden Globes lijkt Marriage Story van Noah Baumbach de grootste kanshebber. Opvallende afwezige in de categorie Beste acteur is Robert de Niro. De prijzen worden 5 januari uitgereikt.

Mark Moorman
Scarlett Johansson (rechts) in Marriage Story. Beeld
Scarlett Johansson (rechts) in Marriage Story.Beeld

Marriage Story van Noah Baumbach is met zes Golden Globe-nominaties de voor­lopige winnaar van het prijzenseizoen in Hollywood. De film is een van de beste filmdrama’s naast The Irishman, Joker, The Two Popes en 1917. Daarnaast werden hoofdrol­spelers Adam Driver en Scarlett ­Johansson en vrouwelijke bijrol Laura Dern genomineerd. Opvallend is dat de film wel is genomineerd voor het scenario van Baumbach, maar hij de regienomi­natie niet in de wacht sleept.

The Irishman levert nominaties op voor regisseur Martin Scorsese en ­acteurs Al Pacino en Joe Pesci. Opvallend is de afwezigheid van hoofdrolspeler Robert de Niro. Ook het negeren van miniserie When They See Us en regisseur Greta Gerwig (Little Women) springen in het oog.

In de categorie Beste musical of ­komedie gaan de nominaties naar Dolemite Is My Name, Jojo Rabbit, Knives Out, Once Upon a Time... in Hollywood en Rocketman. Vier van de tien beste films zijn Netflix-films.

De veelbesproken en bejubelde Zuid-Koreaanse film Parasite is genomineerd in de categorie Beste buitenlandse film, samen met The Farewell, Les Misérables, Pain and Glory (Dolor y Gloria) en Portrait of a Lady on Fire (Portret de la Jeune Fille en Feu). Daarnaast krijgt Parasite nog twee nominaties, voor Beste regie en Beste scenario (in beide gevallen Bong Joon Ho).

De Globes hebben, in tegenstelling tot de Oscars, ook televisiecategorieën. In de hoofdcategorieën wordt de buit verdeeld tussen HBO, Netflix en Amazon met The Morning Show, de grote dramaserie van gloednieuwe aanbieder Apple TV+, als nieuw­komer. Niet alleen de show, maar ook beide hoofdrolspelers Jennifer Aniston en Reese Witherspoon zijn genomineerd. Naast The Morning Show zijn Big Little Lies 2 (HBO), The Crown 3 (Netflix), Killing Eve (BBC America) en Succession (HBO) genomineerd in de categorie Beste televisiedrama.

Om het ingewikkelder te maken komen kortlopende series in de categorie Beste televisiefilm of miniserie terecht, waaronder Chernobyl (HBO) en Unbelievable (Netflix).

In de categorie Beste komedieserie staan onder meer Fleabag 2 (Amazon), Barry 2 (HBO) en The Kominsky Method 2 (Netflix).

De Golden Globes worden 5 januari uitgereikt.

Meer over