RecensieVerhaal van myn droevig leeven

Marlies Heuer rijgt de woorden van Maria de Neufville aan elkaar tot een kostbaar sieraad ★★★☆☆

De jonge danseres Indra Cauwels verbeeldt haar als kind, dochter en volwassen vrouw in intiem bewegingsspel.

Hein Janssen
Marlies Heuer in Verhaal van myn droevig leeven.

 Beeld Ben van Duin
Marlies Heuer in Verhaal van myn droevig leeven.Beeld Ben van Duin

Het lijkt alsof ze zo is weggelopen uit een schilderij van Frans Hals en nog moet wennen aan een bewegend, sprekend bestaan. Actrice Marlies Heuer komt schoorvoetend het podium op, gekleed in blauwe jurk en met grote, witte kanten kraag, het haar strak opgebonden. Ze neemt aarzelend plaats op een stoel in een vrijwel leeg toneelbeeld. Minstens tien minuten gebeurt er verder niets. Wel beweegt Heuer met haar armen, handen en hoofd, alsof ze zich langzaam opwarmt om ons haar verhaal te vertellen. En dan neemt ze het woord.

Verhaal van myn droevig leeven, zo heet de voorstelling, gebaseerd op de onlangs uitgegeven autobiografische aantekeningen van Maria de Neufville (1699-1779). Geboren in Amsterdam, in een doopsgezinde familie, wordt zij uiteindelijk omringd door veel doden en eenzaamheid. In de taal van toen beschrijft ze een leven in de schaduw van ouders, broers, zusters, nichtjes en passerende mannen die nooit de hare zullen worden. Aldus ontstaat het portret van een voor die tijd misschien wel illustratief vrouwenleven.

Marlies Heuer geeft Maria de Neufville nu een stem, heel subtiel, heel breekbaar, en rijgt de woorden aan elkaar tot een kostbaar sieraad. De jonge danseres Indra Cauwels verbeeldt haar als kind, dochter en volwassen vrouw in intiem bewegingsspel, Jan Kuijken ondersteunt de voorstelling muzikaal met cello en geluidsapparatuur. We horen paardenhoeven en op de vloer ligt een fraai tapijt van oude straatstenen. Theater als een meditatief moment.

Aan het eind verschuilt Maria/Marlies zich in het blauwe achterdoek – alsof ze weer weg wil uit de werkelijkheid, terug naar haar schilderij. Voor even was ze onder ons, om haar droevige verhaal te vertellen.

Verhaal van myn droevig leeven

Theater

★★★☆☆

Door Marlies Heuer (spel), Jan Kuijken (muziek) en Indra Cauwels (dans). Artistiek advies: Marc Vanrunxt.

8/2, Toneelschuur Haarlem. Tournee t/m 12/3.

Meer over