Mark Misérus wint Hard Gras-prijs voor artikel over doping Raboploeg

Volkskrant-journalist Mark ­Misérus heeft de Hard Gras-prijs gewonnen voor het beste sportverhaal van 2013. Misérus (30) won met 'Bloedzakken voor ­Rabo's kopmannen', over dopinggebruik bij de voormalige wielerploeg.

De Rabobankploeg aan het trainen in 2007 Beeld epa
De Rabobankploeg aan het trainen in 2007Beeld epa

In het artikel vertelt de Oostenrijkse dopingleverancier Stefan Matschiner over zijn werk voor de wielerploeg. Het was de derde keer in acht edities dat de Hard Gras-prijs naar de Volkskrant ging.

Misérus onthulde in zijn artikel onder meer dat bij de Raboploeg sinds de oprichting in 1996 het gebruik van doping in elk geval tot in 2007 werd getolereerd. De keuze voor stimulerende middelen was vooral de eigen verantwoordelijkheid van de renners. De ploegarts zorgde ervoor dat hun gezondheid niet in gevaar kwam.

De jury was lovend over het werk van Misérus: 'Mark Misérus heeft met zijn diepgravende werk in die ondergang [van de Rabobankploeg, red.] en het zogenaamde opschonen van het wielrennen, een doorslaggevende rol gespeeld.'

De overige genomineerden waren Bram Logger met 'De nieuwe Kuip is bijna rond' (De Groene Amsterdammer), Wiep Idzenga met 'Eddy Merckx en Luis Ocaña: een nooit voltooide symfonie' (De Muur), Peter Zantingh met 'De dag dat Berry van Aerle Europees kampioen werd' (NRC Handelsblad) en Dennis Boxhoorn met 'Adrianne Herzog, de atlete en de doping-mails' (Vrij Nederland). De jury sprak van een moeilijke beslissing, maar koos unaniem voor Misérus.

Lees hier het winnende artikel terug.

Meer over