De bewuste digibete burgerOlaf Tempelman

Mark E. Zuckerberg vertrouw ik nog minder dan Donald J. Trump

null Beeld

Als u dit leest, weet u hoe het vannacht is gegaan. Mij lukte het maar niet mezelf vooraf gerust te stellen, al was het maar omdat me dat in 2016 wel prima lukte. Destijds had ik onvoldoende door dat we in een overgangstijd leven. Gunstige polls zijn tegenwoordig te vergelijken met gunstige weerberichten voor paardenkarren een eeuw geleden. Sociale media zijn in verkiezingen in 2020 net zo’n X-factor als T-Fords in 1920 waren op de weg.

Mark E. Zuckerberg vertrouw ik nog minder dan Donald J. Trump. Over The Donald is de afgelopen jaren veelvuldig opgemerkt dat hij lak heeft aan ouderwetse conventies, maar exact hetzelfde geldt voor The Mark. Volgens een vriend vloeit mijn Zuckfobie voort uit een nerdfobie, omdat ik vroeger op de middelbare school tussen nerds heb gezeten, maar The Mark is zoveel méér dan een nerd. Hij combineert, vind ik, de zekerheid van een whizzkid met de winstbelustheid van een ceo en het voorstellingsvermogen van een baksteen, waardoor hij net als The Donald weet dat hij nooit verkeerd kan zitten.

Facebooks electorale invloed in 2016 deed hij af als ‘a pretty crazy idea’. Vier jaar later is Mark nog steeds Mark. Vorige maand kwam een Rupert Murdoch-vazal met een volbloed feitenvrij stuk over ‘geheime e-mails van Biden’. Twitter deed het in de ban, Facebook was bereid de verspreiding te vertragen. Ik riep spontaan: ‘Vertragen! Dan krijgt iedereen het over een halfuur alsnog te lezen!’ Een collega zei: wind je niet zo op over Facebook, het is de bejaardensoos onder de sociale media. Ik bleef verontrust. Trump moet het hebben van ouderen. Welk sociaal medium gebruiken die? Exact. Volgens Mark kan wat in 2016 is gebeurd in 2020 niet meer gebeuren. Ik beweer: als The Donald vannacht geen succes had, was dat ondánks The Mark.

Meer over