Boekrecensie

Marianne Zwagerman reconstrueert de ondergang van TMG van binnenuit

In haar omvangrijke en degelijke reconstructie van de ondergang van de Telegraaf Media Groep (TMG) voert Marianne Zwagerman een stuk of tien keer een vrouw op die Marianne Zwagerman heet – zijzelf. Ze moest wel. Voordat ze ‘opiniemaker’ werd, werkte Zwagerman voor De Telegraaf, onder meer als directeur van de Nederlandse holding van moederbedrijf TMG.

Sinds 2020 is ze bovendien columnist bij de krant. Zwagerman zat kortom dicht bij een vuur waar ze zichzelf jarenlang aan warmde. Van die voorsprong heeft ze, zo blijkt, als schrijver profijt gehad. Ze kent het bedrijf, ze heeft de contacten en weet precies wie ze als bron moet gebruiken.

Verslaafd aan drukinkt kan worden beschouwd als een vervolg op Het geheim van De Telegraaf van Mariëtte Wolf uit 2009. In haar bijdrage aan de persgeschiedenis betoogt Zwagerman dat ‘TMG is uitgehold en uitgeput door een serie van foute beslissingen en mislukte overnames’. Verrassender is haar omschrijving van het boek: ‘Bovenal is het een liefdesverhaal’. Sterker nog, ‘mijn gebroken hart speelde soms weer op bij het schrijven, ik hield het niet altijd droog’.

Marianne Zwagerman: Verslaafd aan drukinkt – De ondergang van de Telegraaf Media Groep. Volt; € 22,50.

null Beeld Volt
Beeld Volt
Meer over