Jan Wolkers PrijsMarente de Moor

Marente de Moor wint Jan Wolkers Prijs met ‘Foon’

Schrijver Marente de Moor heeft met haar roman Foon de Jan Wolkers Prijs gewonnen. Dat is zondagochtend bekendgemaakt tijdens het radioprogramma Vroege Vogels.

Gijs Beukers
Marente de Moor in 2016. Beeld Ivo van der Bent
Marente de Moor in 2016.Beeld Ivo van der Bent

De prijs, die jaarlijks wordt toegekend aan het beste Nederlandse natuurboek, bestaat uit 5 duizend euro en een portret van illustrator Siegfried Woldhek.

Foon is ‘een boek dat je op een andere manier doet kijken naar die natuur’, schrijft de jury. ‘Een boek dat tot de verbeelding spreekt, waarvan elke pagina schreeuwt om doorlezen en verder bladeren. Een boek dat de lezer trakteert op prachtige vondsten en stilistische parels, geschreven met gevoel voor de poëzie van het bestaan.’ Foon, uitgegeven door Querido, is de vierde roman van Marente de Moor. Eerder won zij met De Nederlandse maagd (2010) de Ako Literatuurprijs (nu BookSpot Literatuurprijs) en de European Prize for Literature.

null Beeld

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van BNNVara-programma Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Daniel Gulpers (Vroege Vogels) en voorzitter Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant).

De andere boeken op de shortlist waren De nieuwe gids voor de niet-bestaande vogels van Europa van O.C. Hooymeijer, De ontsnapping van de natuur van Thomas Oudman en Theunis Piersma, Laat een boodschap achter in het zand van Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen, en Vogelatlas van Nederland door Jouke Altenburg, Harvey van Diek en anderen. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Menno Schilthuizen, met Darwin in de stad: Evolutie in de urban jungle.

De Volkskrant zette Foon, dat zich afspeelt rond een afgelegen huis in de verlaten bossen bij Sint-Petersburg, op de vierde plaats in de lijst met beste boeken van 2018. ‘Het typeert de grote vertelkunst van De Moor, dat ze de lezer nolens volens tot een indringer maakt’, schrijft recensent Arjan Peters, ‘zo’n literaire toerist die smult van exotische landschappen, en die een inkijkoperatie in het hoofd van een eigenaardige Russin ‘in het wild’ fascinerend vindt, zolang hij op veilige afstand mag blijven’.

Marente de Moor leeft volkomen tevreden als een kluizenaar in Zuid-Limburg. ‘Rusland was de ideale plek om afzijdig te blijven', zegt ze in dit interview uit 2011 met Greta Riemersma.

Meer over