Marcel Breuer, tevens architect

Van de buisstoel? Inderdaad, van de buisstoel...

Is daar iets mee? Nee, behalve dat het 101 jaar geleden is dat de Hongaar Breuer geboren werd, dat er een tentoonstelling van zijn werk in Duitsland is, en dat het gek is dat we allemaal zo'n stoel als de Wassily kennen (populair in wachtkamers van tandartsen aller landen), en niet zijn verbluffende oeuvre als architect.

Hij zat toch bij het Duitse Bauhaus? Ja, daar studeerde hij in de jaren twintig en leidde hij later de meubelwerkplaats. Z'n werk uit die tijd vertoont hier en daar overeenkomsten met de stoelen van Gerrit Rietveld.

Dus dan zullen die gebouwen van Breuer ook wel super-functionalistisch en vierkant zijn. Ja en nee. Ze zijn niet overdreven geornamenteerd, maar de vormen zijn zo spectaculair en hallucinerend, dat je toch ook niet echt

van puristisch kunt spreken. Het New Yorkse Whitney Museum is een soort betonnen droom waarvan de verdiepingen naar boven toe trapsgewijs groter worden. In Muskegon, Michigan, bouwde hij een prachtige kerk die een soort verwrongen kartonnen doos lijkt.

Waarom begon je hier ook weer over? Er is tot 25 april volgend jaar een tentoonstelling aan Breuer gewijd in het Vitra Design Museum in Weil am Rhein.

Dat is anders niet naast de deur. Kom op, 't is vlakbij Basel, dikke kans dat je daar op weg naar je wintersportoord met de trein of auto doorheen komt, toch? Dus dat kun je mooi combineren. Doe je ook nog wat cultureels, in plaats van alleen maar meebrullen met Frans Bauer in die verdomde après-skihut.

Meer over