Mannenharten 2 is voorspelbaar en glad

De personages blijven te veel in sjabloontjes steken, je raakt nauwelijks aan ze gehecht. Dit is voorspelbaar en glad amusement.

Jeroen Spitzenberger in Mannenharten 2. Beeld
Jeroen Spitzenberger in Mannenharten 2.Beeld

Verkeerd lopende afspraakjes, misverstanden, ruzies, blauwtjes, eenzame diners, dronken triootjes, scheef lopende verleidingspogingen: de kerels uit Mannenharten (2013) sukkelen zich in het vervolg nog steeds in de rondte, wat de liefde betreft.

Tim (Daan Schuurmans) papt het weer aan met Maria (Liliana de Vries), de yogalerares die in deel 1 zijn verloving met Laura (Hadewych Minis) in de war schopte. Muziekproducer Dennis (Barry Atsma) probeert de stuurse Remy (Maartje van de Wetering) voor zich te winnen door haar luisterliedjes in een chic jasje te steken. Niels (Fabian Jansen) heeft wonderwel succes met de vulgaire versiertrucs uit zijn zelfhulpboekje, maar wel bij de verkeerde vrouwen. Wouter (Jeroen Spitzenberger) leidt een slopend huisvaderbestaan, nu zijn echtgenote Nicole (Katja Herbers) succesvolle kinderboeken over fietsende elanden schrijft en de zorg voor hun baby vrijwel helemaal voor zijn rekening komt.

En dat alles tegen het decor van een quasi ansichtkaartachtig Amsterdam. We zien smalle straatjes, grachten, woonboten, ophaalbruggen en de fietstunnel onder het Rijksmuseum: als een soort doolhof van de liefde neergezet. Dat geldt zeker voor twintiger Younes (Mingus Dagelet), die dagelijks de stad door fietst en volhangt met posters om zijn grote-liefde-voor-één-nacht terug te vinden.

Terwijl Mannenharten was gebaseerd op het Duitse kassucces Männerherzen (2009), trokken regisseur Mark de Cloe en scenarist Marnie Blok zich dit maal weinig aan van het vervolg Männerherzen... und die ganz ganz große Liebe (2011). De (nauwelijks kruisende) verhaallijnen hebben zo hun leuke momenten en worden met de nodige vaart tot een redelijk onderhoudend mozaïek gesmeed. Daar blijft het dan wel bij. De personages en hun verwikkelingen blijven te veel in sjabloontjes steken, waardoor je nauwelijks aan hen gehecht raakt en het je vrij weinig kan schelen of ze al dan niet in de liefde slagen. Dat het geheel intussen onvermijdelijk op een vijfvoudig happy end afstevent, maakt Mannenharten 2 tot voorspelbaar, glad amusement dat na afloop snel uit het geheugen sijpelt.

Mannenharten 2 Komedie. Regie: Mark de Cloe. Met: Daan Schuurmans, Jeroen Spitzenberger, Fabian Jansen, Barry Atsma, Katja Herbers, Liliana de Vries, Maartje van de Wetering. 90 min., in 129 zalen.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over