Klopt dit welPenisgrootte

‘Mannen in Drenthe hebben de grootste’ - Klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: mannen met de grootste piemels van Nederland zouden in Drenthe wonen, vooral in Vledderveen. De kleinst geschapen mannen zouden in het Limburgse Sittard te vinden zijn.

Beeld van Bartje Bartels bij het Drents Museum.  Beeld Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam
Beeld van Bartje Bartels bij het Drents Museum.Beeld Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Klopt het?

De bewering was vorige week te lezen in een nieuwsbericht van RTL Nieuws. Het bericht is gebaseerd op een persbericht van condoom.nl, een webshop voor condooms. Op basis van de eigen verkoopcijfers in 2019 trekt die site verschillende conclusies, onder meer over de afmetingen van piemels in verschillende Nederlandse provincies en gemeenten. In een regio waar ze veel grote condooms verkopen, lopen veel mannen rond met een groot geslachtsorgaan, zo is het idee van condoom.nl.

Met ‘groot’ bedoelt de webshop een omtrek van 64 millimeter of groter, legt medewerker Mark Dujardin uit – de standaardafmeting is 57 millimeter. In Vledderveen was 71 procent van de bestellingen in die ‘grote’ maat, in Sittard was het percentage 16 procent. In heel Drenthe ging het om 35 procent, in Limburg om 38 procent.

De ‘kleine’ condooms hebben een omtrek van minder dan 49 millimeter. Terwijl in Vledderveen slechts 6 procent van de bestellingen zo’n kleine maat condoom besloeg, was dat in Sittard bij 42 procent van de bestellingen het geval. In heel Limburg was het percentage 35 procent, flink hoger dan in Drenthe (7 procent).

Die getallen zeggen alleen niet zoveel. In de eerste plaats heeft de webshop niet gekeken naar het aantal bestelde condooms, maar naar het aantal bestellingen. De omvang van de bestellingen telt dus niet mee. Ook met de bevolkingsomvang van de regio’s heeft de webshop geen rekening gehouden. Wanneer dit wel gebeurt, worden de conclusies overigens nog extremer. Vledderveen, een gehucht met 300 inwoners, was goed voor 30 bestellingen, waarvan 21 de grote maat betrof. Deze blijken afkomstig van slechts drie personen, die er dus voor zorgen dat heel Vledderveen als groot geschapen te boek komt te staan.

Belangrijker is dat niet alle mannen condooms gebruiken. Tussen de 40 en de 43 procent van alle mannen zegt nooit een condoom te gebruiken of te hebben gebruikt bij seks met de meest recente partner, zo blijkt uit een onderzoek van Rutgers uit 2017. Het condoomgebruik neemt af naarmate mannen ouder worden en is lager onder mensen met een vaste partner. Condoomgebruikers die seksueel actiever zijn, zullen meer condooms kopen dan andere. Dus in een regio waar meer jonge condoomgebruikers wonen, zullen de condooms vermoedelijk meer in trek zijn dan in een regio die vergrijst. En als mannen al condooms gebruiken, kopen ze die vast niet allemaal via condoom.nl. De getallen van de webshop zeggen dus niet veel over de totale bevolking. Landelijke getallen over penisomtrek ontbreken.

Eindoordeel

Over de penisgrootte van mannen in Sittard en Vledderveen valt weinig te zeggen op basis van de cijfers van condoom.nl.

Meer over