BladQuote 500

Mannen in donkere jasjes en een kelderiaanse toon: de Quote 500 is weer de oude

Wat is lezenswaardig deze week? Deze week: de Quote 500, die weer helemaal de oude is.

null Beeld

De Quote 500 van de rijkste Nederlanders is uit en het moddervette cliché dat misschien niet alles samenvat, maar veel wel, staat op pagina 52: ‘Wie het breed heeft, kan het breed laten hangen’. Het gaat over privéjets.

Op de bekende bingokaart van het blad kan ook ‘calvinisme’ alvast worden doorgestreept. De tweede zin van het stukje over de privéjets: ‘En gelukkig zijn er nog altijd mensen die dit motto omarmen, in plaats van te bukken voor het calvinistisch ingestelde volksdeel dat vindt dat gewoon gedrag al gek genoeg is’.

Het zou aardig zijn als iemand eens zou uitzoeken wat met de Quote 500 (verkoopprijs: 20 euro) wordt verdiend. Voordat de lezer is aanbeland bij de aanval op het calvinisme heeft hij zich door een pagina of veertig met advertenties moeten worstelen, van auto’s, horloges, boten, huizen en juwelen. Op de bingokaart kan daarna meteen het vakje ‘De rijken zijn toch weer rijker geworden’ worden aangekruist.

De zin staat in het voorwoord van chef Tom Wouda. De toegenomen rijkdom doet hem deugd. Bij hem is calvinisme plotseling helemaal oké: wat hij ‘de rechtse directe van het coronavirus’ noemt, kon door de rijken worden ontweken door ‘calvinistische zûnigheid’.

De toon is nog steeds Jort Kelderiaans; stout dus, om een geliefd Quote-woord te gebruiken. De adverteerders doen leuk mee. Bij een advertentie van een 33 meter lang jacht dat zich volgens de tekst zowel in Monaco thuis voelt als in de Noorse fjorden, staat de kop ‘Het nieuwe normaal’.

Maar het blad zit goed in elkaar en fascinerend is het natuurlijk allemaal wel, die rijkdom en de manier waarop de centen zijn binnengeharkt. Het nieuwe normaal lijkt als twee druppels op het oude. Een vreemde eend in de bijt van mannen met donkere jasjes is Amsterdammer Henk de Vries (nummer 446, 110 miljoen). De Vries is de oprichter van softdrugsketen The Bulldog, bekend van onder meer het Leidseplein in Amsterdam.

Onno den Hollander sprak met hem en dat leverde hét verhaal op van deze editie. In het stuk komt een oude SS-arts voor en worden de namen genoemd van Willem Holleeder, Mick Jagger, Klaas Bruinsma, Mike Tyson, Herman Brood, Willy Alberti en Prince. Voor wie binnenkort ergens een jointje gaat kopen en even moet wachten heeft De Vries alvast iets om over na te denken: ‘Ik durf gerust te zeggen dat iedere coffeeshophouder in Nederland miljonair is.’

Meer over