KUNSTWERK VAN DE WEEK‘Artistieke documentaire’ We’ll Have Time for that Later

Mannen die weten hoe je elke crisis overleeft: in een kelder vol rantsoenen

Verena Hahn in haar film We'll Have Time for that Later. Beeld still
Verena Hahn in haar film We'll Have Time for that Later.Beeld still

Wekelijks bespreekt V een kunstwerk dat nú om aandacht vraagt. Deze week: Verena Hahn en haar film over ‘preppers’, We’ll Have Time for that Later .

Een rolletje toiletpapier extra of een paar flessen bruiswater en drie pakken pasta plus bijbehorende spaghettisaus voor als de slechte tijden aanbreken. Het zal menigeen bekend voorkomen, staande voor de lege schappen van de supermarkt. Maar een kelder vol blikvoer, diepgevroren vleesgerechten en tientallen kant-en-klaarmaaltijden waaraan je slechts tien druppels water hoeft toe te voegen? Tsja, dan praat je toch over de categorie professionals.

Oftewel ‘preppers’, in het officiële jargon.

Het zijn het typen overlevers die zo’n opslagplaats niet alleen thuis onder hun woning hebben aangelegd, maar ook in een dorp verderop en in een uitgegraven kuil in het bos. Die weten hoe je zelfs onder de natste omstandigheden vuur kan maken, met een survivalmes een hert kan doden, de nek van een kip geluidloos doormidden kan bijten en ongezien maandenlang spoorloos in de wildernis kan opgaan. Of die thuis achter hun laptop het wereldnieuws afstruinen naar potentiële catastrofes.

Dat soort gasten. De Duitse kunstenaar Verena Hahn (1992) maakte er een film over: We’ll Have Time for that Later. Hahn volgt in haar bijna vijftig minuten durende verslag drie mannen die ruimschoots aan het profiel van een prepper voldoen. De film is nu op internet gezet door het Haarlemse kunstenaarsinitiatief Nieuwe Vide, als noodsprong omdat hij niet in de zaal getoond kan worden.

Atelier Van Lieshout, Total Faecal Solution, Biënnale Venetië 2003. Beeld Atelier Van Lieshout, Total Faecal Solution, Biënnale Venetië 2003
Atelier Van Lieshout, Total Faecal Solution, Biënnale Venetië 2003.Beeld Atelier Van Lieshout, Total Faecal Solution, Biënnale Venetië 2003

Frappant aan de film is dat er nergens het woord corona valt, terwijl alles ernaar lijkt te verwijzen. Reden: de opnamen zijn kort voor de corona-uitbraak gemaakt. Dat maakt het geheel zo slagvaardig en interessant. Ook omdat Hahn, zoals ze in een radio-interview toelichtte, niet de extreemste preppers voor haar lens interviewde. Niet de stereotiepe ‘crazy preppers’, noch de ‘right wing preppers’. Maar juist de ‘gewone’, de serieuze die zich werkelijk hebben verdiept in hoe ze zouden kunnen overleven; pragmatisch en nuchter – voor zover je hun drijfveren nuchter kunt noemen.

Het aardige is dat Hahn de drie survivors niet zelf filmt, recht in het gezicht, maar hen háár laten filmen. Zodat je, door de reactie op haar jeugdige gezicht en hoe ze soms naar woorden moet zoeken om de volgende vraag te kunnen stellen, begrijpt dat we hier met een uitzonderlijke groep mensen te maken hebben.

We'll Have Time for that Later door Verena Hahn. Beeld still
We'll Have Time for that Later door Verena Hahn.Beeld still

By the way, wie het woord ‘overleven’ uitspreekt denkt al snel aan Joep van Lieshout, die zich al een paar decennia geleden begon te verdiepen in de productie van eigen vlees, hoe je poep en pies eet- en drinkbaar kunt maken en of je de mens zelf kunt recyclen. En dat alles om uiteindelijk een autarkische samenleving op te bouwen, ‘een circulaire economie’, in zijn eigen woorden. ‘Geen afval, hergebruik van oude producten; slim recyclen en geen uitputting van energiebronnen en grondstoffen.’

Na het zien van Hahns ‘artistieke documentaire’ zou je wel graag iets over het vervolg willen weten. Hoe het de drie Duitse preppers vergaat, nu een catastrofe daadwerkelijk is aangebroken en ze in hun kelder langzaamaan hun noodrantsoen ingeblikte tuinbonen en ingevroren rendierbiefstuk moeten aanbreken, met een schuin oog kijkend naar de sterftecijfers op internet.

Wie: Verena Hahn

Wat: ‘artistieke documentaire’ We’ll Have Time for that Later

Waar: nieuwevide.nl

Opmerkelijke uitspraak: ‘Ich finde Greta Thunberg zum Kotzen’. Preppers zijn niet altijd klimaatactivisten.

Meer over