'Mandela zou genieten van zijn eigen musical’

Een overweldigende show, soms pijnlijk, maar ook hoopvol, oordeelde de Zuid-Afrikaanse minister Van Schalkwijk na de wereldpremière in Amsterdam van Amandla! Mandela.

ANP

Van Schalkwijk ontmoette na afloop van de energieke voorstelling de Nederlandse hoofdrolspeler Kenneth Herdigein en de rest van de deels internationale cast.

‘Het was een overweldigende show met een historisch correct verhaal, soms pijnlijk, maar ook hoopvol’, aldus Van Schalkwijk.

De groots opgezette musical vertelt het levensverhaal van Nelson Mandela, van kinds af aan tot het moment dat hij na 27 jaar gevangenschap wordt vrijgelaten en president wordt van Zuid-Afrika, wat het einde van de apartheid inluidde.

Diepgang

Van Schalkwijk constateerde tevreden dat het verhaal diepgang heeft. ‘Gelukkig hebben de makers zich niet beperkt tot een simplistisch verhaal over Mandela, maar laat de musical de vele dimensies van zijn persoonlijkheid zien.’

Het is niet bekend of Mandela zich bewust was van de feestelijke première in Amsterdam. Volgens Herdigein is Mandela wel van het bestaan van de musical op de hoogte: ‘We hebben met zijn kleinzoon gesproken. Ik ga ervan uit dat hij het weet, maar ik wil niet arrogant beweren dat Mandela buitensporig veel aandacht aan onze productie schenkt, hij heeft wel wat beters te doen.’

Herdigein noemde de première in Amsterdam een geweldige belevenis. Zenuwachtig was hij na niet: ‘Het gaf me vleugels.’

Nelson Mandela Beeld
Nelson Mandela
Meer over