Man van 't Jaar gevonden op de rommelzolder

AMSTERDAM Hu Jintao, Abdullah bin Abdulaziz Al Saud, Timothy Geithner, Jamie Dimon, John Lasseter, Shahrukh Khan, E.A. Adeboye en Jim Rogers....

Op nummer 50: Jim Rogers. Euh, Jim Rogers, dat was toch een countryzanger?

Klopt, maar deze Jim Rogers is de president-directeur van Duke Energy Corp., een energiebedrijf dat de laatste tijd veel investeert in onderzoek naar alternatieve vormen van energie. Daarmee wordt Rogers, schrijft Newsweek, een belangrijke bondgenoot van de toekomstige en 44ste president van de Verenigde Staten, Barack Obama. Waarmee – kan het anders? – meteen de nummer 1 van het eindejaarsNewsweeklijstje is genoemd. Het zal niet verbazen dat diens beeltenis de cover van het blad (opnieuw) siert.

Ook Time koos in het laatste (dubbel-)nummer van het jaar voor de president-elect als Person of The Year. Straatkunstenaar en skateboarder Shepard Fairey tekende de ‘iconografische’ afbeelding die de cover siert. Fairey’s originele Obama-affiches, met ‘Hope’ en ‘Progress’ onder de afbeelding van de politicus, staan nu overigens voor veel geld te koop op eBay. Zie website Flickr trouwens voor andere Obama-straatkunst.

Ook verderop in het blad raakt Time maar niet uitgeschreven over Obama, op wie het blad trouwens al ver voordat hij werd verkozen alle kaarten had gezet.

Time heeft in het eindejaarsnummer ook een interview met hem. Op de vraag hoe lang de recessie gaat duren, zegt hij: ‘Ik bezit geen kristallen bol.’ Maar 2009 wordt hoe dan ook een tough jaar. Of hij tijdens de verkiezingstournee ooit gedacht heeft dat hij kon verliezen, antwoordt hij: ‘Sure.’

Buiten een bijzonder aardige bijdrage van Obama’s zwager en sportcoach Craig Robinson over het basketbaltalent van de komende president (B-ball with Barack; grote vraag: gaat-ie een basketbalveldje aanleggen in het Witte Huis?)

In het blad ook 36 ‘verloren’ foto’s van een jonge Obama. Daarop kijkt hij vanonder een strooien hoed de wereld in, steels een sigaretje rokend. Het zijn foto’s die medestudent Lisa Jack, nu psychologe, maakte in Los Angeles in 1980 en die ze onlangs vond in haar junkroom, te midden van ouwe grammofoonplaten van Pat Benatar en David Bowie.

Die laatste artiesten zijn allang over hun hoogtepunt heen, voor de uit de rommelkamer van psychologe Lisa Jack opgedoken Barack Hussein Obama moet het allemaal nog beginnen.

Rolf Bos

Meer over