Man die van Beethoven een rockstar maakte

Met Ekseption maakte Rick van der Linden van klassieke muziek popsuccessen. Zondag overleed Van der Linden (59), de man die de symfonische rock in Nederland groot maakte....

In de gloriejaren van de symfonische rockband Ekseption, rond 1970, reageerde de geluidsbepalende toetsenist Rick van der Linden soms geïrriteerd als interviewers maar verbanden bleven leggen met de Engelse groep The Nice.

Later veranderde dat: het idee om klassieke muziekstukken te bewerken tot symfonische rock ontstond na het zien van een optreden van de Engelse groep rond toetsenman Keith Emerson.

Zondag stierf Van der Linden in Groningen, 59 jaar oud. De man van de grootse toetsenpartijen van Ekseption kreeg in november 2005 een herseninfarct en herstelde daar niet meer van. Zijn bewerking van Beethovens Vijfde, The Fifth, was in april 1969 de eerste grote Ekseption-hit. Dankzij Rick van der Linden beleefde Beethoven zijn grootste popsucces.

De klassiek geschoolde Van der Linden trad in 1967 toe tot de Haarlemse jazz- en r & b-groep Ekseption, die daarvoor negen jaar lang The Jokers had geheten. Van der Linden werd bandleider en was de man achter de koerswijziging die de groep internationale faam zou bezorgen.

Het eerste, titelloze album (1969) bevatte naast The Fifth ook Air, een bewerking van de derde Suite van Bach. Het nummer haalde in oktober 1969 de tweede plaats in de Nederlandse hitlijsten, Ekseptions grootste hitsucces. Ook internationaal was de band succesvol en invloedrijk, net als Nederlandse symfogroepen als Focus, Kayak en Alquin. Het tweede album Beggar Julia’s Time Trip (1970), een conceptplaat over een vrouw die het werk van Albinoni, Bach en Tchaikovski leert kennen, was goed voor een Edison.

De koers van Van der Linden was succesvol, maar niet naar de zin van alle bandleden. Enkele van hen stapten op en in 1973 werd Van der Linden zelf uit het ruziënde Ekseption gezet, waarna hij in de rechtszaal tegenover zijn oude band kwam te staan, in een zaak die het recht op de groepsnaam als inzet had.

Van der Linden won, maar schonk de naam aan de groep, om vervolgens zelf de band Trace op te richten en met wisselend succes een reeks soloplaten te maken.

Ekseption viel in 1975 uiteen, maar Van der Linden maakte in 1978, 1989 en 2003 deel uit van reüniebezettingen, waarin allengs minder originele bandleden meespeelden. De reacties op de reünies waren lauw en albums als Ekseption ’89 weinig succesvol.

In Duitsland en Scandinavië is het werk van de Haarlemse formatie ook nu nog populair. De Duitse zender WDR maakte in 2003 een documentaire over Van der Linden, waarvoor hij een heel jaar door een cameraploeg werd gevolgd.

Kort geleden verscheen hij nog kort in het tv-programma Top 2000 A Gogo. Het was het laatste publieke optreden van de man die van Beethoven en Bach rocksterren maakte.

Meer over