Man Bijt Hond is uitgegluurd

Volgens KRO-NCRV is het nog voorbarig, maar medewerkers van het programma bevestigen dat het doek valt voor Man Bijt Hond. Het bekroonde programma maakte gewone Nederlanders bijzonder, en omgekeerd.

Beelden uit afleveringen van Man Bijt Hond. Beeld Man Bijt Hond
Beelden uit afleveringen van Man Bijt Hond.Beeld Man Bijt Hond

'Waar smelt ú van?' Als de redacteur van Man Bijt Hond-rubriek Babbelbox vandaag in een broeierig winkelcentrum zou staan, mochten voorbijgangers vast videoboodschappen over hun warmste gevoelens achterlaten. Na de zomer zijn nog een aantal weken nieuwe afleveringen van Man Bijt Hond op tv. Daarna valt na zestien jaar het doek voor het dagelijkse programma over gewone Nederlanders, waarvan nu herhalingen worden uitgezonden. Dat bevestigen medewerkers van Man Bijt Hond tegenover de Volkskrant.

Een woordvoerder van KRO-NCRV noemt berichten over het einde van het programma 'veel te voorbarig'. Ze stelt dat de omroep nog met de NPO in gesprek is over de toekomst van Man Bijt Hond. Waarom het voortbestaan onzeker is, wil ze niet zeggen. De definitieve programmering voor het nieuwe televisieseizoen wordt eind augustus bekendgemaakt.

Volgens ingewijden zou omroep KRO-NCRV Man Bijt Hond (van oorsprong NCRV) niet meer zien zitten. Mogelijk valt het kijkcijfer tegen. Dat is gedaald van gemiddeld 611 duizend mensen in 2013 naar 399 duizend nu. Sinds januari 2014 begint Man Bijt Hond ongeveer gelijk met De Wereld Draait Door.

null Beeld Man Bijt Hond
Beeld Man Bijt Hond

Gewone mensen

Het uitzendtijdstip op NPO 2, elke werkdag rond 7 uur, raakt Man Bijt Hond hoe dan ook kwijt. In april lekte uit dat deze plek is gereserveerd voor een nieuw lifestyleprogramma van KRO-NCRV, Binnenstebuiten. Enkele medewerkers van Man Bijt Hond werken intussen aan proefafleveringen van Jan Rijdt Rond, een spin-off, gericht op jonge kijkers en bedoeld voor NPO 3.

De wortels van Man Bijt Hond liggen in België, waar het programma al twee jaar niet meer wordt uitgezonden. De Nederlandse variant kreeg in 2011 op het Televiziergala een prijs voor 'het meest beeldbepalende tv-programma in 60 jaar Nederlandse televisiegeschiedenis.' Vervolgens werd op het Mediapark in Hilversum de zendmast naar het programma vernoemd.

In het realityluwe begin van deze eeuw waren gewone mensen en hun alledaagse levens op tv nog niet zo alomtegenwoordig als nu, hoewel de kijkervaring leert dat de gewone man zo gewoontjes meestal niet is.

Man Bijt Hond wisselt reportages af met sketches en vaste rubrieken als Babbelbox, soms gelinkt aan de actualiteit. Elke avond rond etenstijd belt een verslaggever ergens in Nederland aan om met degene die opendoet de dag door te nemen. De openhartige, onbedoeld grappige personages in het programma zijn vaak paradijsvogels, zonderlinge types met een gekke verzameling of mensen die iets speciaals hebben meegemaakt. Ze hebben een uitzonderlijke hobby of een huishouden van Jan Steen - in het geval van de fameuze Lammert Grofsmid: een huishouden van Lammert Grofsmid.

null Beeld Man Bijt Hond
Beeld Man Bijt Hond

Cultberoemdheden

Man Bijt Hond doet niet aan Bekende Nederlanders, maar heeft de afgelopen jaren een hoop onbekende mensen cultberoemd gemaakt. Tot de grootste ontdekkingen van het programma behoren bijvoorbeeld Tiny en Lau, een stel uit Nootdorp dat al vloekend en tierend de kerstboom optuigt. Of Maikel van Hoof, met zijn obsessie voor kermisattractie de Turbo Polyp. De Amsterdamse woonbootfamilie de Veerkampjes hield aan haar optreden in Man Bijt Hond een kortdurende realitysoap op SBS 6 over.

Gedenkwaardig is ook de kennismaking met Antje van Erkelens uit Enschede, in rouw om het verdwijnen van socialenetwerksite Hyves. De treurige toon slaat om in ontroering wanneer internetvriendinnen Jolanda en Toos, bijgenaamd kippetje en kuikentje, voor de deur staan. 'Dat haantje wilden we in het echt zien', zeggen ze over Antje.

Een iets oudere hit is Kees Fiets, die verliefd is op fietsen. Zijn bijzondere liefdesvoorkeur heeft één nadeel, of voordeel, het is volgens de man zelf maar net hoe je het bekijkt. 'Er komen natuurlijk geen kleine fietsen.'

De manier waarop Man Bijt Hond figuren als Kees Fiets de huiskamer binnenbrengt, komt het programma weleens op kritiek te staan. Toen de videoclip met de Limburgse rapper Sjors Peter - licht autistisch en werkzaam in een sociale werkplaats - in razend tempo het internet over ging, waren de reacties verdeeld. Wat de een hilarisch vond, was in de ogen van anderen makkelijk scoren.

null Beeld Man Bijt Hond
Beeld Man Bijt Hond

Iedereen wil op televisie

Redacteuren van Man Bijt Hond spreken beschuldigingen over het ironiseren van kwetsbare mensen tegen. 'We draaien weleens items met mensen met een psychiatrisch verleden', zei eindredacteur Ans Jepkes twee jaar geleden in een interview met de Volkskrant. 'Ik vind het makkelijk om dan te zeggen: 'Dat moet je niet doen.' Iedereen wil op televisie, waarom mogen zij dat niet? Maar als we het gevoel hebben dat mensen door ons echt in de problemen kunnen komen, doen we het niet.'

Iedereen wil op televisie. En wie niet tot 'iedereen' behoort, wordt door Man Bijt Hond uitgenodigd om over de schutting te gluren bij iedereen die op televisie wil. Of om de hoofdpersonen toe- of uit te lachen, met of zonder een vleugje medeleven, altijd aangemoedigd door de iconische stem van voice-over en samensteller Michael Abspoel. De Babbelbox wil weten: 'Wie ziet ú liever gaan dan komen?'

null Beeld Man Bijt Hond
Beeld Man Bijt Hond
Meer over