RecensieMamma Mia!

Mamma Mia! is een fijne musical, maar dit is niet de best denkbare uitvoering (drie sterren)

Joris Henquet
Mamma Mia!, met Antje Monteiro als Donna (links) en Jolijn Henneman als Sophie (rechts). Beeld Brinkhoff/Mögenburg
Mamma Mia!, met Antje Monteiro als Donna (links) en Jolijn Henneman als Sophie (rechts).Beeld Brinkhoff/Mögenburg

Bij de wereldpremière van Mamma Mia! in 1999 in Londen werd niet alleen een grote theaterhit geboren, het was ook de doorbraak van het genre van de ‘jukeboxmusical’: de hits van Abba ­waren verwerkt in een nieuw verhaal over een vrouw die vlak voor haar bruiloft wil weten wie haar vader is, en drie oude minnaars van haar moeder uitnodigt op een Grieks eiland.

In 2018 zijn we talloze theaterversies, waarvan twee in Nederland, en twee succesvolle Mamma Mia!-films verder. Niet zo gek dus dat de Griekse avonturen van dochter Sophie en moeder Donna nu niet zo verrassend meer zijn.

Hoewel er positieve uitzonderingen zijn, wordt er niet heel denderend ­gezongen en geacteerd in de nieuwe versie in Utrecht. Antje Monteiro heeft als Donna de krachtigste stem, maar vindt nog weinig nuances in haar spel. Jolijn Henneman als Sophie speelt dan weer een stuk subtieler, maar haar zang kan overtuigender. Bij de drie ­vaders (Dieter Troubleyn, Zjon Smaal en Emiel de Jong) kan er niemand echt goed ­zingen, wat in de tweede akte leidt tot ondermaatse uitvoeringen van een aantal ballads.

Er zijn wel degelijk mooie momenten; dat kan ook niet anders met al die fantastische Abba-liedjes. Zoals de strakke groepsdans bij Money, Money, Money of de creatief vormgegeven droomsequentie waarin Jolijn Henneman Under Attack zingt. Hilke Bierman als vriendin Roos pakt haar moment met een komische Take a Chance on Me (hier vertaald als Pak je kans bij mij), waarin ze vader Bart aan de haak ­probeert te slaan.

Dat soort enerverende nummers ­bewijzen dat Mamma Mia! een fijne musical is. We zien hem hier alleen niet in best denkbare uitvoering.

Musical

Mamma Mia! (3*).
Door Stage Entertainment. Regie Phyllida Lloyd.
23/9, Beatrix Theater, Utrecht. Aldaar te zien voor onbepaalde tijd.

Meer over