Makke lammetjes op de werktafel

Adriaan van der Have viert het vijftienjarig jubileum van zijn Amsterdamse galerie Torch met een tentoonstelling van kunstenaars die net zo goed thuis zijn in de beeldende kunst als in de mode....

Margi Geerlinks en het duo Anuschka Blommers & Niels Schumm maken deel uit van de jonge garde van de galerie. De drie kunstenaars trekken de lijdzame houding van fotomodellen in het extreme.

Anders dan op de foto's van Ben Judd bij PS, hebben de modellen hier geen eigen wil. Zij ondergaan hun kapsel, hun kleding. Alles krijgen ze aangemeten.

Op twee enorme kleurenfoto's van Geerlinks treedt een kleermaker op als God. Op zijn naaimachine stikt hij mensen in elkaar. Als makke lammetjes liggen zij op de werktafel te wachten op voltooiing. De gladde perfectie van de gemanipuleerde foto's versterkt hun lijzige houding.

Blommers & Schumm voeren de conventies van het modellendom tot in het absurde op. De foto Roos laat een meisje zien dat op bed zit. Met een lege blik kijkt ze in de camera, die haar door een openstaand raam tussen een coniferenhaag door bespiedt.

Steeds gaat in de hoofden van deze modellen werkelijk niets om, en dat is precies de bedoeling van Blommers & Schumm. Van het geflirt met persoonlijkheid van beroemde fotomodellen als Naomi Campbell of Claudia Schiffer moeten zij niets hebben. Door het model elke expressie te ontnemen, staat niets de blik van de toeschouwer nog in de weg. Alle aandacht gaat uit naar de modellering, of beter gezegd naar de manier waarop die in beeld is gebracht. En die is prachtig.

Meer over