Make My Day is hedendaagse vrouw met baard

'We komen volgend seizoen terug! In de tussentijd zullen we goed op het overgebleven geld passen.'..

Dinsdagavond zond Veronica de zesde en voorlopig laatste uitzending van Make My Day uit. Het resultaat van die uitzending moet het ideaal van producent John de Mol en presentator Robert ten Brink hebben benaderd: het tempo was hoog, technisch was er voor een live-uitzending weinig op aan te merken, er waren enkele pittige optredens, en de tranen vloeiden rijkelijk.

Make My Day, een amusementsprogramma waarin mensen van hun schulden worden afgeholpen, deed veel stof opwaaien. Een bijstandsmoeder met een schuld is niet geschikt voor onderhoudende televisie, meenden vele critici.

De kijkers dachten daar anders over. De eerste aflevering van Make My Day trok ruim 1,2 miljoen kijkers, en zij bleven de show trouw. Wat opmerkelijk is; Ten Brinks geesteskind was de eerste weken een rommeltje. Zo waren de schuldenaren aanvankelijk niet in de live-uitzending te zien. Hun verhaal werd eerder die week op locatie gefilmd, en tijdens de uitzending klonk hun door spanning dichtgeknepen stem door een telefoon. Een ander mankement was het gegoochel met cijfers; het was de kijker halverwege de uitzending onduidelijk hoeveel van het benodigde geld er binnen kwam.

De omslachtige aanpak was het resultaat van de angst. De angst om als exploitant van andermans ellende te worden teruggefloten. Make My Day mocht niet ogen als het volkstheater dat het is.

Het roer ging snel om. De schuldenaren zaten de laatste weken gewoon bij Ten Brink op het podium. En na elk overzicht van het binnengekomen geld volgden er shots van zich verbijtende armlastigen.

Dinsdag handelde Ten Brink drie kwesties af. Een 23-jarige vrouw met een deels van haar moeder geërfde schuld ging schuldenvrij naar huis. Een dame die door haar ex-geliefde was afgeperst en vervolgens door een hersenbloeding werd getroffen, kreeg 'een nieuwe toekomst' aangereikt. Ook de ouders, wier kind een maand geleden was overleden, zagen een schuld verdwijnen.

De reden waarom de één van Make My Day smult, en de ander het haat, is de vanzelfsprekendheid waarmee dergelijke drama's worden afgewisseld met ludieke of ludiek bedoelde inzamelingsacties. De ongelukkige is nog niet uitgesproken of Frans Bauer viert voor het goede doel een 'te gek feestje'. Ook medelijden met de mishandelde vrouw? Bied dan op een rol in de clip van Tim Immers. Of ga voor vijftig gulden met seksbom Monique Sluyters op de foto.

Make My Day, een bundeling van leed, liefdadigheid en vrolijk inhaken, geeft kijkers het gevoel het eigen leven op orde te hebben. Net zoals kermisbezoekers vroeger moed peurden uit een confrontatie met de vrouw met de baard.

Volgend seizoen, als Make My Day terugkeert, zal de première-angst van de makers verdwenen zijn. De vrouw met de baard spreidt dan zonder gêne ook haar benen, al is het maar om te laten zien hoe fit ze weer is na haar vorige optreden in Make My Day.

Ronald Ockhuysen

Meer over