NieuwsMahler Festival

Mahler Festival schuift door naar 2021 en krijgt andere vorm

Merlijn Kerkhof
Gustav Mahler. Beeld Getty Images
Gustav Mahler.Beeld Getty Images

Het Mahler Festival wordt doorgeschoven naar mei 2021 – al krijgt het festival een nogal andere vorm. Niet alle tien de symfonieën van Gustav Mahler (1860-1911), maar de eerste zes zullen worden uitgevoerd. Op de majestueuze Achtste symfonie, waar meerdere grote aerosolen spuwende koren voor nodig zijn, zal het publiek nog moeten wachten. Een grotere tegenvaller: de Wiener en Berliner Philharmoniker en het New York Philharmonic komen niet.

Het evenement had deze maand in het Amsterdamse Concertgebouw moeten plaatsvinden. Tijdens de editie van 2021 zijn het Hong Kong Philharmonic (met Jaap van Zweden), het London Symphony Orchestra (met Simon Rattle), het Boedapest Festival Orkest, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, de Münchner Philharmoniker (met Valery Gergiev) en het Concertgebouworkest te gast. Dat er zo snel nieuwe data gevonden konden worden, kwam doordat er in Leipzig volgend jaar ook een Mahlerfestival wordt georganiseerd.

In 1920 vond in het Concertgebouw voor het eerst een Mahler Feest plaats; honderd jaar later zouden verschillende toporkesten die door Mahler (bij leven vooral bekend als dirigent) waren gedirigeerd naar Amsterdam komen. Al sinds 2013 werd eraan gewerkt. Passe-partouts hadden 2.100 euro gekost, maar al kort nadat die in de verkoop gingen, was het festival uitverkocht. Ter troost werd vorige week een online Mahler Festival opgetuigd.

De kaartverkoop start op 1 juni. Wie voor dit jaar een kaartje had gekocht, krijgt voorrang voor de editie 2021.

Mahler-malheur

Lees hier ons interview uit april met Concertgebouw-directeur Simon Reinink: ‘Dit moet geen half jaar duren.’

Meer over