Maher, Stein en Boulez op Holland Festival

Met een concert van de Egyptische diva Amal Maher opent dit jaar op 1 juni de 63ste editie van het Holland Festival.

Van onze verslaggever Hein Janssen

Het Holland Festival kent meer oosterse sferen (waaronder een voorstelling over gebedsomroepers uit Cairo), maar voor Audi is dat geen statement. Hij wil dit jaar onder de noemer In Flux kunst uit alle windstreken laten zien, van klassieke en grote namen, maar ook van onbekende componisten, theatermakers en choreografen. In Flux houdt voor Audi begrippen in als ‘continuïteit, wedergeboorte en transformatie’.

Bij die bekende namen in de sector theater onder meer het Bridge Project van Sam Mendes (bekend van films als American Beauty en Jarhead) waarin hij twee stukken van Shakespeare regisseert: As you like it en The Tempest. Deze co-productie van HF en The Old Vic Theatre uit Londen wordt onder meer gespeeld in New York, Parijs en Singapore. De Münchner Kammerspiele komt met het toneelstuk Rechnitz van Elfriede Jelinek in regie van Jossi Wieler. Over de moord in 1945 op 200 Hongaarse Joden in een Oostenrijks stadje waar de notabelen achteraf bleven zwijgen.

Na lange tijd is ook weer een marathonvoorstelling van Peter Stein in Nederland te zien, de twaalf uur durende adaptatie van Dostojevki’s Demonen. . I Demoni wordt gespeeld door het Tierre Teatro uit Milaan. Nieuw Nederlands theater is dit jaar niet op het HF te zien.

In het muziekprogramma bieden grote klassiekers inspiratie aan makers van nu. Pygmalion van Rameau wordt opnieuw geïnterpreteerd door William Christie met de dansgroep van Trisha Brown. Jos van Immerseel brengt met Anima Eterna Brugge De negen symfonieën van Beethoven op historische instrumenten. De Nederlanse Opera is present met Don Chisciotte in Sierra Morena van Conti met de Akademie für Alte Musik Berlin.

Hedendaagse muziek komt onder meer van The Corridor, een kameropera van Sir Harrison Birtwistle. Pierre Boulez dirigeert vier kamerconcerten met Ensemble Intercontemporain. Op het HF 2010 zal veel worden gedanst. Met een focus op het werk van Anne Teresa de Keersmaeker en William Forsythe.

Verder zijn ook Jérôme Bel, het Nationale Ballet (met Krzysztof Pastros visie op Nijinksi) en Boris Charmatz te zien. Het HF eindigt op 23 juni met een concert in het Orgelpark.

Holland Festival Beeld
Holland Festival
Meer over