'Magisch' erfgoed van Reneman naar veiling

Het Amsterdamse Adams Auctions verkoopt vanaf volgende week dinsdag via een internetveiling bijna tweehonderd werken uit de nalatenschap van Max Reneman, een kunstenaar en tandarts die als 'deskundoloog' roem verwierf in de jaren zestig.

Erik Kersten
Foto van Max Reneman als leider van de Insektensekte (Cor Jaring, 1969) Beeld
Foto van Max Reneman als leider van de Insektensekte (Cor Jaring, 1969)Beeld

Reneman (1923-1978) stond aan de basis van 'magische' instituten als het Deskundologisch Laboratorium, de Insektensekte, het Amsterdams Ballongezelschap, de Vervelingsklier, het Openbaar Kunstgebit en het Resistentie-orkest. De geboren Groninger was een spil in de kunstwereld van de jaren zestig en zeventig. Van zijn werk is relatief weinig bewaard gebleven.

Reneman zocht naar nieuwe manieren om kunst naar het volk te brengen. Als voorzitter van kunstenaarsvereniging De Keerkring maakte hij exposities in de nieuwe vleugel van het Stedelijk Museum. Die groeiden uit tot happenings die niemand wilde missen. Het blikveld van Reneman en andere Deskundologen als 'anti-rookmagiër' Robert Jasper was breed. Tegen het gebruik van de pesticiden werd bijvoorbeeld een Monument voor de Gevallen Vlinder ontworpen. Een model voor zo'n monument is opgenomen in de veiling. Het beeld moet circa 2.500 euro opbrengen.

adamsamsterdam.com

tekening van dichteres Fritzi ten Harmsen van der Beek (1955). Beeld
tekening van dichteres Fritzi ten Harmsen van der Beek (1955).Beeld
Naakt met nieuwe Amsterdamse vlag (schilderij, jaartal onbekend) Beeld
Naakt met nieuwe Amsterdamse vlag (schilderij, jaartal onbekend)Beeld
Meer over