Magali Reus wint oudste Nederlandse kunstprijs

Van de genomineerden was zij de meest 'traditionele'. Prix de Rome-winnares Magali Reus valt als beeldhouwer op met haar prikkelende en intrigerende werk.

Anna Van Leeuwen
Vanaf links: Minister Jet Bussemaker, Christian Nyampeta, Ghalia Elsrakbi, Hedwig Houben, Lauren Alexander en winnares Magali Reus naast koningin Máxima Beeld ANP
Vanaf links: Minister Jet Bussemaker, Christian Nyampeta, Ghalia Elsrakbi, Hedwig Houben, Lauren Alexander en winnares Magali Reus naast koningin MáximaBeeld ANP

Kunstenares Magali Reus heeft de Prix de Rome gekregen van Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De oudste Nederlandse kunstprijs wordt tweejaarlijks door het Mondriaan Fonds uitgereikt aan een beeldend kunstenaar jonger dan 40 jaar.

Reus wint een geldbedrag van 40 duizend euro en een verblijf aan de American Academy in Rome. Bussemaker reikte de prijs uit in kunstcentrum de Appel in aanwezigheid van koningin Máxima. De internationale jury bekroonde Reus' reeks kunstwerken Leaves, die hier te zien zijn, net als werken van de overige genomineerden.

Prix de Rome

In Nederland is de Prix de Rome al een aantal keren van gedaante veranderd, opgedoekt en weer tot leven gewekt. Sinds 2009 wordt de prijs tweejaarlijks aan een beeldend kunstenaar uitgereikt en vierjaarlijks aan een architect.

Alledaagse ojecten

Reus (1981) komt uit Den Haag en studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, aan het Goldsmith College in Londen en vervolgens aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam.

Haar sculpturen en installaties bestaan meestal uit alledaagse dingen, een koelkast of een klapstoel bijvoorbeeld, die ze zeer precies namaakt, maar met een bepaalde twist. Voor haar bekroonde serie Leaves maakte ze uitvergrote hangsloten waar letters en getallen op staan. Reus vertelde tijdens de opening van de Prix de Rome-tentoonstelling dat ze al een poosje hangsloten verzamelt in haar atelier: 'Het zijn mysterieuze objecten, zo somber en ingetogen. Ze moeten onze privacy beschermen.' De getallen en letters op de hangsloten leende ze van een digitale kalender. Ze gaf elke sculptuur een naam naar de maand van het jaar.

Reus: 'De bedoeling is dat die sculpturen ook door de namen een vreemd volkje lijken, alsof dit een soort 21ste-eeuwse bustes zijn.'

'Prikkelend' en 'intrigerend'

De jury noemde de presentatie 'prikkelend' en 'intrigerend'. Reus was voor deze prijs voorgedragen door Roos Gortzak, directeur van museum de Vleeshal in Middelburg. Zij roemde Reus' werk omdat het de toeschouwer laat nadenken over 'het onderscheid tussen cultuur en natuur'. Reus viel op bij deze editie op als beeldhouwer, het maakte haar de meest 'traditionele' genomineerde.

De andere kunstenaars die meedongen waren Hedwig Houben, Christian Nyampeta en Ghalia Elsrakbi en Lauren Alexander (voorheen collectief Foundland). Zij werken in verschillende media en maken performance-, installatie- en videokunst.

Ook de winnaars van de vorige edities blonken uit in die disciplines. In 2013 won kunstenares Falke Pisano met een politiek beladen installatie getiteld Prison Work, over de privatisering van Amerikaanse gevangenissen. De editie daarvoor kreeg Pilvi Takala de prijs voor haar interventie Broad Sense, gefilmd in het Europees Parlement. En in 2009 ging de prijs naar Nicoline van Harskamp, voor haar performance The Art of Listening.

De Prix de Rome is een van oorsprong Franse prijs, in 1666 in Parijs ingesteld door koning Lodewijk XIV. Om de prijs te bemachtigen moesten de kunstenaars een soort examen doen. Ook in Nederland was een examen lange tijd onderdeel van de wedstrijd. Piet Mondriaans inschrijving in 1898 werd geweigerd vanwege zijn slechte weergave van de menselijke anatomie. Inmiddels is Nederland het enige land wereldwijd waar de Prix de Rome nog wordt uitgereikt.

Frans voorbeeld

De Prix de Rome werd in 1806 geïntroduceerd in Nederland door Lodewijk Napoleon, naar Frans voorbeeld. Het is een aanmoedigingsprijs voor kunstenaars onder de 40. In Nederland is de prijs al een aantal keren van gedaante veranderd, opgedoekt en weer tot leven gewekt. Sinds 2009 wordt de prijs tweejaarlijks aan een beeldend kunstenaar uitgereikt en vierjaarlijks aan een architect. Sinds 2013 is het Mondriaan Fonds verantwoordelijk voor de organisatie en bekostiging van de prijs. Zoals dat bij elke prijs gaat, hebben ook sommige kunstenaars die naast de hoofdprijs grepen uiteindelijk grote roem vergaard, onder wie Joep van Lieshout, Yael Bartana, Folkert de Jong en Mark Manders.

Meer over