Maestro special effects Stan Winston overleden

Stan Winston, de tovenaar die de dinosaurussen in ‘Jurassic Park’ en andere welbekende wezens van het witte doek tot leven wekte en daarvoor met vier Oscars werd onderscheiden, is op 62-jarige leeftijd overleden....

AP

In zijn veertig jaar durende carrière werkte Winston samen met gerenommeerde regisseurs als Steven Spielberg, James Cameron en Tim Burton. Behalve de dinosaurussen in ‘Jurassic Park’ creëerde hij de buitenaardse wezens in ‘Aliens’ en de robots in ‘Terminator’.

‘De amusementsindustrie heeft een genie verloren en ik heb een van mijn beste vrienden verloren met de dood van Stan Winston’, zei gouverneur Arnold Schwarzenegger, die met Winston samenwerkte in de ‘Terminator’-films.

Winston won drie Oscars voor special effects met ‘Aliens’ (1986), ‘Terminator 2: Judgement day’ (1992) en ‘Jurassic Park’ (1993). Zijn vierde Oscar won hij voor de make-up in ‘Batman returns’(1992).

Winston verliet als jongeman zijn geboortestaat Virginia om acteur te worden in Californië, maar koos voor een baan achter de coulissen en volgde een driejarige make-up-opleiding bij de Walt Disney Studio’s. Op het moment van zijn dood was hij bezig zijn studio voor make-up en special effects te transformeren tot de Winston Effects Group. Zijn laatste projecten waren ‘Terminator salvation: the future begins’ , ‘G.I. Joe’, ‘Shutter Island’ en ‘Avator’ van Cameron.

‘Hij was een kind dat nooit volwassen is geworden en wiens dromen groot op het witte doek zijn vastgelegd’, zei Cameron.

Meer over