Macaigne wil zo graag choqueren dat het lachwekkend wordt

Vincent Macaigne wil zo graag choqueren dat het treurig en lachwekkend wordt, zeker met slaapwekkend gedateerde middelen. Alles in En manque lijkt bedacht om af te stoten. Alsof punk niet veertig jaar achter ons ligt.

Herien Wensink
null Beeld
Beeld

Vijf jaar geleden had de Franse regisseur Vincent Macaigne (38) in de voorstelling Requiem 3 tientallen liters nepbloed en een paar dode baby's nodig om op het Holland Festival zijn punt te maken (de mens is wreed - of iets van die strekking).

Het festival kondigde die voorstelling uit 2007 toen aan als een jeugdwerk. Dat maakte natuurlijk benieuwd naar de nieuwe Macaigne, anno 2017. Is de theatertaal van het Franse enfant terrible geëvolueerd? Het antwoord: nee.

Opnieuw lijkt alles in deze voorstelling te zijn bedacht om af te stoten. Als je bij voorbaat al oordopjes krijgt uitgereikt, en later nóg een paar, zegt dat genoeg. Veel geschreeuw door megafoons, vervormde Darth Vader-achtige stemmen, zware bassen, harde muziek en gekrijs. We zijn in de chique galerie van mevrouw Burini (Sofia Teillet), vroeger een losgeslagen hippie, nu rijke verzamelaar van Caravaggio's. Het publiek loopt rond op de expositie, die door een acteur met motorhelm in puin wordt geslagen, evenals mevrouw Burini zelf. De steriel witte ruimte transformeert in een hel van rook, bloed en modder. Ideetje van dochter Liza (Liza Lapert), die als baby van haar moeder al acid en bourbon kreeg, opdat ze maar stil werd.

En manque, Van Vincent Macaigne, 7/6, Compagnietheater, Amsterdam. Daar nog 9/6.

Macaigne wil zo graag choqueren dat het een beetje treurig en lachwekkend wordt. Hij doet dat met slaapverwekkend gedateerde middelen, alsof punk niet ook alweer veertig jaar achter ons ligt.

Later zal de moeder haar dochter nog te kennen geven: 'Ik trap je in je kut.' En: 'ik neuk je in je reet.' Tja.

Meer over