Maand van de Geschiedenis raakt wat ondergesneeuwd in de CPNB Bestseller 60

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: het is de Maand van de Geschiedenis. Echt.

null Beeld anp
Beeld anp

De Maand van de Geschiedenis heeft het slecht voor elkaar: ze vindt plaats in oktober, maar laat dat nu net de maand zijn waarin óók de Kinderboekenweek valt (4 tot en met 15 oktober). En hoewel die slechts 11 dagen duurt - tegenover de 31 dagen van de Geschiedenismaand - zien we in boekhandels toch vooral dat het Kinderboekenweek is: jeugdliteratuur leent zich nu eenmaal beter voor uitnodigende etalages en kleurrijke hoekjes dan boeken over nazi's of Willem III, en dan krijgt de kinderboekenkoper er bij besteding van 10 euro ook nog eens een geschenk bij.

Resultaat: 0 geschiedenisboeken en maar liefst 30 kinderboeken in de CPNB Bestseller 60, waaronder twee van Janneke Schotveld, schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk (Superjuffie op de Zuidpool, op 21 en Superjuffie op kamp, 47), en de winnaar van de Gouden Griffel, Naar het noorden van Koos Meinderts (18).

(Nog zoiets: de Gouden Griffel wordt uitgereikt op het bal dat het startschot vormt van de Kinderboekenweek, terwijl de Libris Geschiedenis Prijs zonder openingsfeest moet wachten tot de tweenalaatste dag van oktober, wanneer iedereen al lang moegeweekt- en -maand is.)

Maar de Maand van de Geschiedenis is niet voor één gat te vangen en probeert, met het thema 'geluk', alsnog een breed publiek aan te spreken. Van het lezen over geluk kunnen we immers geen genoeg krijgen, zo blijkt maar weer uit de Bestsellerlijst, waar Ikigai van Francesc Miralles en Héctor García (over de Japanse geheimen voor een lang en gelukkig leven) al 41 weken lang te vinden is, en De logica van geluk van Mo Gawdat voor de derde week in de topvijf staat.

Hoog tijd dus voor Herman Pleij om zich eens te buigen over geluk door de eeuwen heen; hij schreef het bij de Maand van de Geschiedenis horende essay Geluk!? Van hemelse gave tot hebbeding en staat daarmee op plaats 4 in de Top 60.

CPNB Bestseller 60

1. Dan Brown
Oorsprong; Luitingh-Sijthoff (1)
Een moord, kunst en veel weetjes

2. Martijn vd Linden & Maranke Rinck
Knikkeruil; CPNB (1)
Prentenboek Kinderboekenweek

3. Mo Gawdat
De logica van geluk; Brandt (3)
Google-chef wil geluk verspreiden

4. Herman Pleij
Geluk?!; CPNB (2)

5. Rachel Renée Russell
Dagboek van een muts; De Fontein (3)

6. Vivian den Hollander & Dagmar Stam
Lekker nooit niet bang!; Van Holkema & Warendorf (6)

7. Roald Dahl
De Griezels; De Fontein (21)

8. Griet Op de Beeck
Het beste wat we hebben; Prometheus (2)

9. Menten, Douglas en Sikkel
Gruwelijk grappige griezelverhalen; Luitingh-Sijthoff (9)

10. Marianne Busser & Ron Schröder
Kwallenpap & slakkenvla; Moon (6)

Tussen ( ) het aantal weken in de top-60

Meer over