BoekrecensieAp Dijksterhuis

Maakt geld gelukkig? Scholieren, bankiers en politici: lees dit boek (vijf sterren)

Jeroen van Merwijk
null Beeld rv
Beeld rv

Ap Dijksterhuis: Maakt geld gelukkig? Een ongemakkelijk antwoord

Prometheus; 192 pagina’s; € 15,-.

In de volksmond heet het dat geld niet gelukkig maakt. John Lennon schreef echter: ‘The best things in life are free, but you can give them to the birds and bees; I want money.’

Wie heeft er gelijk, de volksmond of John Lennon? Het antwoord op deze vraag wordt gegeven in Maakt geld gelukkig? van hoogleraar psychologie Ap Dijksterhuis. Maakt geld gelukkig? is een uiterst vlot geschreven en zeer heldere analyse van het verband dat er bestaat tussen geld en geluk.

In een zestal hoofdstukken, waarin de lezer direct wordt aangesproken (houd ik van), bespreekt en ontleedt Ap Dijksterhuis een groot aantal door de meeste mensen klakkeloos aangenomen vooroordelen die er op dit terrein bestaan. Met vaak verrassende uitkomsten.

Zo leren we dat geld een veel grotere invloed op ons geluk heeft dan door de volksmond wordt aangenomen. Maar er is meer. We leren bijvoorbeeld dat rijke landen gelukkiger zijn dan arme landen, dat inkomensgelijkheid leidt tot meer geluk, dat rijkdom gelukkig maakt, maar alleen tot een bepaald niveau van inkomen. Het boek staat vol met fijne zinnetjes als ‘materialisme verstoort de gemoedsrust’ en ‘Je zou het (materialisme, JvM) een moderne ziekte kunnen noemen, het is de psychologische tegenhanger van obesitas’ en ‘ervaringen maken gelukkiger dan spullen’.

Hoewel Ap Dijksterhuis een wetenschapper is en wetenschappers in het algemeen proberen een zo objectief mogelijke indruk bij de lezer achter te laten, laat hij tussen de regels door wel degelijk merken wat hij denkt over de verhouding tussen de superrijken en de allerarmsten. Op pagina 149: ‘Soms sussen rijke mensen hun gemoed door te wijzen op het feit dat arme mensen vaak ook veel minder hard werken en daarmee ook minder hoeven te verdienen. Dit is de soort combinatie van arrogantie en domheid waar de wereld wel zonder zou kunnen.’

Elk hoofdstuk begint met een korte spreuk dan wel prikkelende gedachte van een kunstenaar of filosoof. De mooiste vond ik die van sir Francis Bacon: ‘Geld is als mest, het is alleen goed als het wordt verspreid.’ Maakt geld gelukkig? is een klein en fijn boekje dat op elke middelbare school, maar ook op elk bureau van elke bank en van alle overheidsinstellingen en op de burelen van de wetenschappelijke bureaus van alle politieke partijen zou moeten liggen.

Boekenchef Wilma de Rek: ‘Een roman is goed als je erin wilt blijven wonen’

Hoe schrijf je een recensie van een boek? En wat is nou eigenlijk een goed boek? Wilma de Rek, chef van de boekenredactie van de Volkskrant: ‘Je kunt niet zeggen dat een boek goed of slecht is.’ Lees hier het interview.

Meer over