Maak kennis met 'Black MIDI': miljoenen noten in een 'liedje'

Ooit gehoord van Black MIDI? Dat is een muziekstijl die een exponent is van dit digitale tijdperk: Met behulp van een computer worden niet duizenden maar miljoenen noten bij elkaar gestopt in één nummer van enkele minuten. Het resultaat? Een bevreemdende trip.

Een typisch popnummer telt enkele duizenden noten. Black MIDI drijft dat op tot enkele miljoenen. De muziekstijl werd onlangs beschreven door de organisatie Rhizome, die technologiegebaseerde kunstvormen onder de loep neemt.

Zwarte notenbalk
Bij Black MIDI neemt een muzikant een MIDI-file - een digitaal bestand dat muzieknoten en timings bewaart - en propt die dan vol met noten. Mocht je het resultaat van die compositie op een doorsnee notenbalk bekijken, dan zie je gewoon zwarte vlekken, omdat de noten zo dicht op elkaar staan. Vandaar de benaming 'black' MIDI.

Hoe klinkt zoiets dan? Als hyperkinetische noise, maar toch met een melodieuze ondertoon. Het is verbazingwekkend dat zoveel noten samen al bij al nog zo beluisterbaar zijn. Je kan het omschrijven als het de bevreemdende soundtrack bij dit digitale tijperk.

Luistert u vooral zelf. Het nummer in het filmpje hierboven is 'Bad Apple' van de Japanse game 'Lotus Land Story'. De song bevat ruim 4,6 miljoen (!) noten.

Meer over