null

AnalyseMindfulness

Maak het klein en laat het lossss

Beeld Deborah van der Schaaf en Aad Hoogendoorn

Laat het los! Cécile Narinx zag de afgelopen jaren de opkomst van dit mindful motto aan en bekijkt eens wat er te midden van alle tralala eromheen aan bruikbare tips is blijven haken.

Geen idee waar en wanneer het precies was, maar als ik me niet vergis hadden we een teambuildingsuitje onder leiding van een coach en deden we een oefening met de strekking: maak het klein, en laat het los.

Het woord ‘los’ werd daarbij extra langzaam en slepend uitgesproken, met dikke l en een lange s.

‘Laat het llossssss.’

De coach beeldde daarbij met haar handen uit hoe ze iets groots tot een denkbeeldige prop ineenfrommelde, en dan vervolgens uit haar tien uitgestrekte vingers liet vallen.

Een en ander speelde zich zo’n twee decennia geleden af. Het woord mindfulness en de bijbehorende meditatietechnieken waren nog niet helemaal doorgedrongen tot de westerse wereld, in ieder geval niet tot mijn randstedelijke werkkring. Ik had wel eens gehoord van feng shui, zweethutten en auralezen, en dat vond ik maar gekkigheid. Dat ‘maak het klein en laat het los’ vond ik trouwens ook ridicuul. Maar wat er wél mooi aan was: elke keer als iemand, al dan niet terecht, het op een klagen zette over iets waar eigenlijk geen moedertjelief tegen hielp, dan kwam ik met de gratuite dooddoener ‘maak het klein en laat het lossss’ op de proppen, en maakte ik de bijbehorende zalvende ineenfrommel- en uitstrekgebaren. Dat leverde in het ergste geval irritatie op, en in het gunstigste een vrolijke snoet.

Maar wat blijkt, jaren na dato? In de periode die volgde op het teambuildingsuitje zijn ‘klein maken’ en vooral zijn lepe neefje ‘loslaten’ aan een stille maar onstuitbare opmars begonnen. Sla er bijvoorbeeld YouTube maar op na, tik ‘laat het los’ in en het ene na het andere chanson komt je tegemoet, het themalied van Elsa uit Frozen (Laat het los/laat het gaan) voorop. En wat te denken van Marco Borsato (Laat het los/Het trekt je naar beneden/Kijk niet achterom/Maar volg de zon), Van Dik Hout (Laat het gaan, laat het vallen, laat het los), Maan (Ze huilt maar ze lacht/En nu, ze laat het los) of van de onterecht relatief onbekende Yves Berendse (Laat het los/laat het gaan/er komen sowieso voor jou/weer mooie tijden aan).

Een rondje googlen

Kleinmaken en loslaten hebben inmiddels ook topposities verworven in zelfhulpboeken, coachingstrajecten, mindfullnesswebinars en feelgoedworkshops. Een rondje googlen levert een eclectisch woud aan tips op. Over klein maken staat op sunnymindtravel.nl: ‘Bedenk dan dat je onderdeel bent van een veel groter geheel. Dat jij en je huis op een hele kleine planeet staan. (...) Zo wordt het probleem opeens in een ander daglicht gezet en blijkt het eigenlijk toch niet zo heel belangrijk te zijn.’

Duh.

Ook over loslaten zijn er sites volgeschreven. Ik citeer van het adequaat getitelde loslatenhoedoejedat.nl: ‘Het antwoord zal komen uit de stilte, uit The Greater Intelligence. De allerbeste antwoorden liggen in de stilte.’

Op mirmethode.nl/loslaten is te lezen: ‘In de 9 stappen zit het loslaten al verwerkt. Met name in stap 4 ‘Meridianen zuiveren’, bij de dikke darmmeridiaan. Is de dikke darmmeridiaan geblokkeerd, dan kun je niet loslaten.’ En op het best praktische justbeyou.nl/loslaten-ja-graag-maar-hoe-doe-je-dat-nu-precies lees ik: ‘Schrijf op wat je wilt loslaten. Maak er een prop papier van en gooi het in de open haard. Heb je geen open haard? Brand een kaars en schrijf ondertussen op wat je wilt loslaten. Blaas de kaars langzaam uit, zodat er rook ontstaat. Zie deze rook als symbool voor wat je wilt loslaten. Het gaat op in het Universum.’

Met alle respect voor The Greater Intelligence, de dikkedarmmeridiaan en het Universum, als ik alle kolder en tralala eruit filter blijft één heldere tip overeind: als je er niks aan kunt doen, accepteer het dan. Relativeer, en besteed je tijd liever aan wat anders. Dat kun je mindful noemen, maar ook gezond verstand. Het doet me denken aan een tegelwijsheid die Dolly Parton laatst op haar Instagramaccount plaatste: We cannot alter the wind, but we can adjust the sails. Letterlijk: je kunt de wind niet veranderen, maar wel de zeilen verzetten. Even concreet: de straffe wind van coronapandemie en lockdown klein maken en loslaten? Haha! Ammehoela! Maar hoe verzet je dan de zeilen? Door de paar mensen die je wél om je heen mag hebben juist reusachtig groot te maken en vast te houden. Héél stevig vast. Niets ten nadele van Marco, Elsa en Yves, maar voor de komende feestdagen adviseer ik muziek van Neet Oét Lottum: Hald mich ens vas /en dan luetse mich pas/as ik alles vergaete bin los.

Meer over