ColumnFloortje Smit

Maak dat Kalf genderneutraal, maar kies daarnaast voor meer onderscheid

Carice van Houten en Barry Atsma poseren op de rode loper voor Tuschinski in Amsterdam, voor de première van Komt een vrouw bij de dokter. Beeld HH/ANP
Carice van Houten en Barry Atsma poseren op de rode loper voor Tuschinski in Amsterdam, voor de première van Komt een vrouw bij de dokter.Beeld HH/ANP

Floortje Smit, filmrecensent, werpt haar blik op de hedendaagse beeldcultuur.

Floortje Smit

Honderden stemgerechtigden voor het Gouden Kalf kregen vorige week een enquête van de Dutch Academy for Film voorgelegd. Zou het wat zijn om voortaan geen onderscheid meer te maken tussen acteurs en actrices bij de prijzen voor beste acteerprestatie? Met andere woorden: zullen we genderneutrale acteer-Kalveren doen?

Trendy. De MTV Awards zijn er een paar jaar geleden al mee begonnen, de Berlinale begint er volgend jaar mee. De redenering: alle andere categorieën – regie, scenario – zijn ‘genderneutraal’. Er is net zo’n groot kwaliteitsverschil tussen mannelijke en vrouwelijk acteurs als tussen acteurs met blauwe of bruine ogen. Bovendien voorkom je hiermee gedoe met acteurs (m/v/x) die zich niet in een klassiek man-vrouwhokje thuisvoelen. Je doet er, kortom, niemand kwaad mee, behalve dan de mensen die bij het woord ‘genderneutraal’ alleen al een rode waas voor de ogen krijgen en niets anders meer kunnen dan met hun hoofd op een tafel bonken terwijl ze ‘houdt het dan nooit op?’ kermen.

Toch is dit niet het hele verhaal. Er is namelijk wél een verschil tussen mannen- en vrouwenrollen. Zo’n personage waar een acteur lekker de tanden in kan zetten, is nog steeds vaker een man dan een vrouw. Daarbij is de meerderheid van de stemmers bij veel prijzen man, wat betekent dat zij zich makkelijker identificeren met een mannelijk personage, waardoor vrouwen minder kans maken. De geschiedenis leert dat in ‘genderneutrale’ categorieën de winnaar doorgaans een man is.

Dit alles zal in Nederland, waar de filmwereld als geheel stukken vrouwelijker is, minder gelden; misschien werkt het hier zelfs andersom. Maar er is een ánder argument om het man-vrouwverschil in stand te houden. Een twijfelende Martin Koolhoven stipte het terloops aan op Twitter: ‘[Zo] Verlies je wel de helft van de ‘sexy’ kalveren’.

Daarmee bedoelde hij niet dat er dan tijdens de live-uitzending minder lekkere vrouwtjes te zien zullen zijn. Het ging hem om de prijzen waar ‘meer dan alleen de familie van de genomineerden in geïnteresseerd zijn’.

Verdomd! De acteurs (m/v/x) zíjn voor het grote publiek het leukst. En een genderneutraal Kalf betekent een keuze tussen Carice en Barry. Tussen Halina en Fedja. Tussen Johanna en Pierre. Zonde! Daarom, beste Academie: maak dat Kalf lekker genderneutraal, maar kies daarnaast voor méér onderscheid. Er moet een nieuw Kalf komen voor de Beste (on)functioneel naakte acteur/actrice. Een kalf voor de Beste hoofdrol in een romantische komedie. Voor de Beste cabaretier-in-serieuze-rol. Voor het Beste romanpersonage. Voor de Beste-vlogger-met-eigen-film. Voor de Beste BN’er in Hollywood. Voor de Beste cabaretier-in-serieuze-rol. Voor de Beste zwijgzame-dertigplusser-in-emotionele-vertwijfeling. Fêteer niet minder, maar méér acteurs.

Meer over