PostuumEd King

Lynyrd-Skynyrd-gitarist Ed King van legendarische riff uit Sweet Home Alabama overleden

Gitarist Ed King van de band Lynyrd Skynyrd is woensdag op 68-jarige leeftijd overleden. Hij werd bekend als mede-componist van hun wereldhit Sweet Home Alabama.

Ed King in 1991. Beeld Getty Images
Ed King in 1991.Beeld Getty Images

Het is een riff uit duizenden. De woensdag overleden gitarist Ed King zal vooral dankzij dat kunststukje worden bijgezet in het mausoleum van de popmuziek – al was hij niet meer dan de mede-componist van het lied, samen met gitarist Gary Rossington. Het intro in die droog gespeelde gitaarakkoorden van Sweet Home Alabama duwde de southern rock-band Lynyrd Skynyrd naar de top van de hitlijsten en gaf de band eeuwigheidswaarde, tot ver buiten de Verenigde Staten.

Ed King uit Glendale, Californië, trad in 1972 als derde gitarist toe tot Lynyrd Skynyrd. Zijn komst moest de band een scherper rockend gitaargeluid geven. En dat kreeg Lynyrd Skynyrd dus ook, op de eerste drie platen van de band die met King werden opgenomen.

Zijn aandeel was groot op de plaat Second Helping uit 1974. King schreef actief mee aan Sweet Home Alabama, al op de eerste dag dat hij met de band de oefenruimte indook. Zijn stem werd later toegevoegd aan de studio-opname, en is nu dus nog te horen nog vóór het gitaarintro, bij het aftellen.

Sweet Home Alabama werd gecomponeerd als reactie op de liedjes Southern Man en Alabama van de Canadese singer-songwriter Neil Young. Die liedjes gingen over onuitroeibaar racisme en schetsten een somber beeld van de zuidelijke staten van Amerika. Neil Young werd met naam genoemd in de tekst van het lied: ‘Well I hope Neil Young will remember, a southern man don’t need him around anyhow.’

In zijn autobiografische boek Waging Heavy Peace uit 2012 schreef Neil Young dat hij die terechtwijzing wel kon waarderen, en dat hij zich achteraf eigenlijk schaamde voor zijn ‘te gemakkelijke en beschuldigende’ teksten.

Ed King overleed woensdag in Nashville, Tennessee, op 68-jarige leeftijd.

Meer over