Postuum

Lynsey de Paul (64) maakte meer hits dan alleen Sugar Me

Nederland herinnert haar als de opvallende blondine met moedervlek die voor Toppop achter de piano het nummer Sugar Me vertolkte. Maar Lynsey de Paul was ook componist, tekstschrijver, presentatrice, musicalster en stond op de Britse televisie bekend vanwege haar vlijmscherpe humor.

Lynsey de Paul Beeld ANP Kippa
Lynsey de PaulBeeld ANP Kippa

De vandaag op 64-jarige leeftijd overleden zangeres wordt gezien als de eerste succesvolle vrouwelijke singer-songwriter van Engeland. Ze werd in 1950 geboren in de Noord-Londense wijk Cricklewood als Lynsey Mockton Rubin. Ze volgde de academie voor beeldende kunst van de universiteit van Middlesex waar ze platenhoezen ging ontwerpen voor Engelse artiesten. Dat dwong haar ook naar de muziek te luisteren.

Ze besloot zelf muziek te gaan schrijven en op te nemen. Ze schreef nummers voor verschillende groepen. Opvallend was dat die nummers meestal voor het eerst succesvol waren in Nederland. Hier haalde De Paul als schrijver van het nummer On The Ride voor de Continental Uptight Band de top-40. Datzelfde jaar schreef ze de hit Storm in a Teacup voor The Fortunes.

Maar echt beroemd werd ze een jaar later toen ze het zelf geschreven nummer Sugar Me uitbracht. In Nederland werd het dankzij het optreden in Toppop een nummer één-hit. Daarna scoorde het ook in veel andere landen en haalde in Groot-Brittannië de top-10. In de VS verscheen vervolgens een coverversie van Nancy Sinatra.

Lynsey de Paul Beeld ANP Kippa
Lynsey de PaulBeeld ANP Kippa

Hitgevoelige liedjes
Binnen korte tijd was ze een grote naam in de muziekindustrie dankzij haar pakkende en hitgevoelige liedjes en haar blonde haren en zwoele uitstraling. Na Sugar Me kwam ze met songs als Getting a Drag en Won't Somebody Dance With Me, maar die konden het succes van Sugar Me niet evenaren.

Onder haar nieuwe manager Don Arden had ze in 1973 nog een nieuw hit in Nederland met Ooh I Do. In Groot-Brittannië schreef ze in die tijd ook verschillende nummers voor televisieseries zoals No Honestly. In 1977 deed ze mee aan het Eurovisie Songfestival met het samen met Mike Moran geschreven Rock Bottom dat in heel Europa nog een hit werd.

Daarna verdween ze in Nederland na 14 hitsingles buiten beeld. In Groot-Brittannië bleef ze een veelgevraagd liedjesschrijver voor televisieseries en programma's, films als The Big Sleep en trad ze ook op in musicals. Ze schreef in de jaren tachtig nog hits voor diverse artiesten als Shirley Bassey en Ricky Martin.

In de jaren negentig bracht ze twee cd's uit met klassieke nummers van Handel en Bach en schreef ze kinderliedjes en jingles. Voor de Conservatieve Partij componeerde en zong ze het nummer Vote Tory, Tory, Tory/For election glory.

Televisie
De Paul oogstte ook succes als televisiepresentator van een hele reeks van programma's in Groot-Brittannië zoals Living Room Legends en Eat & Drink Healthy. Veel waardering kreeg ze voor een programma over verdedigingscursussen voor vrouwen. In 2006 verscheen dat ook op dvd.

Een van haar laatste programma's was Lynsey's Love Songs voor Sky Television waarin ze artiesten van vroeger zoals Gilbert O' Sullivan over liefdesliedjes interviewde en liet uitvoeren. Op 15 september 2012 was ze gastvrouw - met Nobby Holder van Slade als gastman - van het herinneringsconcert ter gelegenheid van de 35ste sterfdag van de legendarische T-Rex-zager Marc Bolan.

De Paul trouwde niet, maar zou liefdesrelaties gehad hebben met vele bekende artiesten met Beatle Ringo Starr, Sean Connery, Bernie Taupin en Dudley Moore.

Meer over