NieuwsFilm

Lynch verrast filmwereld met korte film op Netflix

David Lynch, de Amerikaanse regisseur van films als Mulholland Drive en Blue Velvet, verraste de filmwereld door op zijn 74ste verjaardag een korte film op Netflix uit te brengen.

Still uit What did Jack do?  Beeld
Still uit What did Jack do?

Het is zijn eerste belangrijke werk sinds 2017, toen Lynch Twin Peaks terug op het scherm bracht met een derde seizoen.

What did Jack do? heet de zeventien minuten durende film. Lynch zelf speelt daarin een detective en ondervraagt Jack Cruz, een van moord verdachte kapucijnaap in een pak die terugpraat – onbekend is wie zijn stem inspreekt. De meebewegende mond van Cruz doet denken aan Dr. Dolittle, de film van Eddy Murphy.

Het verhoor speelt zich af in een afgesloten café op een treinstation, waar Lynch de aap heeft kunnen traceren omdat diens trein was vertraagd. In de bizarre dialoog vertelt Cruz over zijn liefde voor een kip, Toototabon. Aan het eind begint hij te zingen.

David Lynch. Beeld
David Lynch.

What did Jack do? oogt en klinkt als een film noir, met een rokende hoofdpersoon, een krakend audiospoor en een zwartwitfilter waarop zwarte vlekjes springen. Net als in Twin Peaks staat er koffie op tafel.

De film werd al een paar keer eerder vertoond, zoals in 2018 op het door Lynch georganiseerde Festival of Disruption in New York. Nu is hij voor het eerst beschikbaar voor een groot publiek.

Het lijkt een nieuwe trend dat grote regisseurs onaangekondigd een korte film uitbrengen. Vorig jaar gingen Paul Thomas Anderson (met Anima) en Jonathan Glazer (The Fall) Lynch voor.

Meer over