Luister, leer en koop

Op internet blijkt zelfs Mengelberg niet uniek..

NAAR internet-maatstaven neemt jazz een bescheiden cyberplekje in, maar een globale inventarisatie kan toch al gemakkelijk leiden tot vierkante ogen en een beginnende muisarm. Een zoektocht naar specifieke informatie vereist om te beginnen veel geduld, maar een ISDN- of Chello-aansluiting kan ook geen kwaad om optimaal te genieten van de beelden en muziekfragmenten die vaak worden bijgeleverd. En het kost wat tijd en ongemak, maar met de gratis te downloaden weergaveprogramma's als Quick Time en Real Player biedt internet al doorklikkend een hoop moois, interessants en vermakelijks op jazzgebied.

Even snel wat gegevens opzoeken kan om te beginnen het best bij de All Music Guide (http://allmusic.com), die - zoals de naam al aangeeft - alle genres bestrijkt en ook bijzonder veel te melden heeft over jazz. Het is een site met weinig toeters en bellen, maar elke pagina bevat veel links, zodat de halsstarrige liefhebber kan blijven doorvragen. Bij een kleine test bleek de Amerikaanse AMG veel Nederlandse musici te kennen. Onder de kop 'similar artists' werd bij Misha Mengelberg ene Kirk Nurock vermeld. En wij maar denken dat Mengelberg uniek was.

Jazz Corner (www.jazzcorner.com) en Global Music Network (www.gmn.com) uit de VS zijn allebei mooie websites, maar ze bevatten een beperkt aantal deelnemende artiesten, festivals en labels. GMN (dat ook de liefhebbers van klassiek en opera bedient) biedt veel beeld en geluid aan: interviews, live-opnamen, maar zonder ISDN komen die zelden gaaf binnen. De filmpjes stokken steeds en lijken daardoor meer op een reeks dia's. Bij het afspelen van muziek is er vaak sprake van 'net congestion' en moet er worden 'gebufferd' - de computer is zich aan het overeten, of zoiets, en er valt een pauze waarin een virtueel maagtablet wordt geslikt.

Zowel GMN en Jazz Corner sporen je aan met kreten als 'Listen, learn, buy' en 'Bop n' shop' om toch vooral veel cd's in het digitale winkelwagentje te leggen. GMN levert gelukkig ook veel gratis, zoals radioprogramma's en een live concert, waarvoor je wel midden in de nacht moet opstaan, wegens het tijdsverschil. De gegevens over optredens, festivals en clubs zijn alleen van belang voor Amerikanen en erg summier. Bepaalde onderdelen van Jazz Corner leveren niets op: Bij 'News' staat alleen 'coming soon', en de afdeling met interviews en recensies kon niet worden geopend. Verder bestaat JC voor een groot gedeelte uit pagina's van deelnemende muzikanten. Dat zijn er ongeveer honderd: een vreemde mengelmoes, met nogal wat onbekenden.

Het betere werk bieden het, wederom Amerikaanse, Jazze (www.jazze.com), en de Nederlandse Jazz Server (www.jazzserver.nl). Jazze is opgezet door KnitMedia, een afdeling van het Knitting Factory-bedrijf dat naast twee clubs ook een aantal labels beheert. Hoewel er uiteraard veel aandacht wordt besteed aan de eigen producten is de site bijzonder uitgebreid, met materiaal over 11290 muzikanten. Dat is toegankelijk via veel ingangen: biografieën, discografieën, een concertagenda, een fotogalerij en een index met videoclips. Helaas konden die laatste niet tot leven gewekt worden - websurfen blijft een sport met veel frustraties.

Een van de prettigste diensten van Jazze is de Jukebox, die honderden stukken afspeelt, verdeeld in zeven categorieën. Er zijn nog andere websites aan deze geliëerd, zoals Jazzschool, waarin elke donderdag via het Net workshops worden gegeven door bekende musici als Greg Osby en Jeff Tain' Watts. Ook een bezoek aan de hoofdsite van de Knitting Factory is de moeite waard: uit alle cd's worden gratis hele nummers aangeboden. Kennelijk is dit label, in tegenstelling tot veel andere, niet huiverig voor de MP3 (na 'sex' de meest opgevraagde term van drie tekens op internet.)

Er zijn weliswaar een paar Amerikanen op verdwaald, maar de Jazz Server is er in de eerste plaats voor Nederlandse jazzmuzikanten die er gratis een pagina op kunnen krijgen. Jazz Server is buitengewoon informatief (hoewel sommige pagina's al een half jaar niet zijn bijgehouden, maar dat zal aan de betrokkenen zelf liggen), heeft een betrouwbare concertagenda, bevat veel mogelijkheden tot doorklikken en veel samples. Die zijn ook ondergebracht in een kleine blinddoektest, drie fragmenten die je kunt afspelen, waarna je ze een rapportcijfer kunt geven en te weten komt naar wie je hebt geluisterd.

Uiteraard kent ook cyberspace een paar vermeldenswaardige uithoeken met curiosa. Zo is er voor de liefhebbers van het esoterische op klassiek en jazzgebied een Internet-tijdschrift, Juxtaposition Ezine (www.virtulink.com/immp/jux), waar tussen Harry Partch en boeddhistische nonnen ook plaats is voor John Zorn of Bill Laswell. Er is een radiostation aan gekoppeld dat uitsluitend microtonale muziek uitzendt. En wie iets zoekt over dode muzikanten stuit al snel op Fuller Up (http://elvispelvis.com), waar dagelijks wordt bijgehouden wie er nu weer overleden is. Macaber, maar met veel zwarte humor: de site is genoemd naar rock & rollmuzikant Bobby Fuller, die om het leven kwam nadat hij op mysterieuze wijze een grote hoeveelheid benzine binnen had gekregen.

Meer over