Luie luisteraar

Luie Luisteraar: Beans & Fatback, The Flaming Lips en Low

In razend tempo volgen de nieuwe bandjes, beloftes en platen-die-je-geluisterd-moet-hebben elkaar op. In de rubriek Luie Luisteraar loodst Volkskrant.nl je elke week door releases, concert- en festivalnieuws en aanstormende talenten. Deze week: Beans & Fatback, The Flaming Lips en Low.

Publiek bij een concert van The Flaming LipsBeeld anp

Beans & Fatback - With Skin Attached (Excelsior/V2)

Beans & Fatback werd een paar jaar geleden opgericht door gitarist Onno Smit, gitarist in het funkbandje Lefties Soul Connection. Voor de eerste plaat dook Smit met bekende en minder bekende muzikanten de studio in. Een studioproject met een 'voorliefde voor rauwe rootsmuziek uit de zuidelijke Amerikaanse staten'.

'Het muzikale universum van Smit en medecomponist Paul Willemsen is behoorlijk uitgebreid met vooral vuige garagerock en -beat', schrijft Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer. Vijf sterren voor een plaat die zich kan 'meten met rock 'n' rollplaten zoals die onlangs door Jack White en de Black Keys zijn uitgebracht'.

Het album is live opgenomen in de analoge Electric Monkey studio in Amsterdam. In mono. 'Relevant in een tijd waarin de meeste mensen muziek tot zich nemen via luisterpalen, blogs of telefoons. Allemaal niet in stereo', staat er te lezen in de biografie van de band. With Skin Attached rekent af met 'project' Beans & Fatback. 'Rock 'n' roll op z'n alleropwindendst', aldus de Volkskrant.

De single Use Me van With Skin Attached

Albumhoes With Skin AttachedBeeld -

Luister With Skin Attached op Spotify

The Flaming Lips - The Terror (Belle Union/V2)

'Als wij honderd keer iets schrijven, levert dat tachtig keer iets op dat over de kleurenrijkdom van het leven gaat. De mensen kennen ons als die jongens van die bizarre sprookjesteksten: kinderverhalen voor volwassenen. Nu zoomen we in op de donkere kleuren van het bestaan. Die zagen we altijd al; we maakten er alleen geen platen over. Op The Terror belichten we een kant van onszelf die we niet eerder belichtten, maar die er wel altijd al was', vertelt Flaming Lips-zanger Wayne Coyne in een interview met de Volkskrant.

Popjournalist Menno Pot deelt de muziek van The Flaming Lips op in vier fasen; psychedelische underground (1983-1992), alternatieve gitaarrock (1992-1997), gearrangeerde sprookjespop (1997-2005) en ernst en elektronica (2005-2013). 'Als deze band voor één ding doodsbang is, is het voor verveling, routine', verklaart Coyne.

'The album marks the moment when the Flaming Lips become whole again', schrijft muziekblog Pitchfork, dat de plaat een 7,8 geeft. 'In The Terror weerklinkt een van de donkerste periodes uit de bandgeschiedenis', oordeelt muziekblad OOR. Een 8 bij het Britse muziekmagazine New Music Express, en vier sterren in HUMO voor 'kille, pure ernst (..), de plaat van het jaar. En lente wordt het nooit meer'.

Turning Violent

Albumhoes The TerrorBeeld -

'Zou je niet kunnen zeggen dat The Terror in de discografie van de 'Lips' ongeveer de plek inneemt die het 'Berlijnse' album Low (1977) in het oeuvre van David Bowie had?' - beluister op Spotify

Low - The Invisible Way (Sub Pop Records)

Twintig jaar bestaat Low dit jaar. Het trio uit Duluth, Minnesota, gevormd rond het echtpaar Alan Sparhawk en Mimi Parker, met Steve Garrington op bas, maakte met The Invisible Way hun tiende studioalbum. De plaat werd geproduceerd door Wilco's Jeff Tweedy. 'One of their best albums yet', schrijft de BBC. 'Warm and organic, melodic and fragile.'

'An institution of slowcore, one of indie rock's more bittersweet subsets, Low began making huge and haunted sounds out of the most minimal means', schrijft All Music. Op The Invisible Way is een band te horen die gevormd is door twintig jaar musiceren, 'a definitive chapter for where they are presently'.

Vier sterren geeft de Britse krant The Guardian, lovend over de invloed van Tweedy. Pitchfork (7,3) over de samenwerking: 'He's such a perfect match that it's surprising they've never worked together before.' The Invisible Way werd opgenomen in Tweedy's studio The Wilco Loft in Chicago.

De VPRO zond een aantal jaar geleden de documentaire 'You May Need A Murderer' uit over Low. Bekijk op YouTube.

Albumhoes The Invisible WayBeeld -

The Invisible Way op Spotify

Muzieknieuws in vogelvlucht

- Componist Merlijn Twaalfhoven organiseert 16 april een benefietconcert voor Syrië. Onder andere My Baby, Paul Turner en Twaalfhoven zelf zullen optreden in Paradiso, Amsterdam.

- Kensington heeft de Serious Talent Award 2013, de talentenprijs van radiozender 3FM, gewonnen.

- De Rolling Stones gaan weer toeren. Door Amerika en Canada, en ze geven twee shows in Engeland. Of ze naar Nederland komen is niet bekend.

- In Eindhoven start het Summa College (voorheen ROC) de driejarige MBO-muziekopleiding Metal Factory, gespecialiseerd in metalmuziek.

- Het maandelijkse gratis muziektijdschrift LiveXS stopt ermee. Op 19 april verschijnt de laatste gedrukte editie.

Greep uit de bands die in het nieuws waren. Blijf op de hoogte en abonneer je op de Luie Luisteraar-playlist:

Meer over