dagboekMarie Cornélie van Wassenaer Obdam (1799-1850)

Luid spreken graag, tsaar Alexander is nogal doof

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
Portret van de Russische tsaar Alexander I, 1825. Beeld Getty
Portret van de Russische tsaar Alexander I, 1825.Beeld Getty

Gatsjina, 5 november 1824

Al vanaf 11 uur ’s ochtends waren we gekleed om aan Zijne Majesteit te worden voorgesteld, maar deze kwam pas om 7 uur ’s avonds aan. Het voorstellen vond plaats bij de prinses van Oranje (Anna Paulowna, de jongere zus van Alexander, echtgenote van prins Willem, de latere koning Willlem II, red.).

De grote man leek me niet zo mooi als ik had gedacht. Het was trouwens donker in de kamer en zijn uniformjas zag er niet erg verzorgd uit. Hij vroeg Pauline naar mensen die hij kende van zijn verblijf in Brussel. Hij zei iets over het weinig gunstige klimaat van Petersburg en over de mooie streken die hij in de Oeral had doorkruist.

De tsaar is erg doof, wat het ­gesprek met hem bemoeilijkt. Hij drukt zich overigens gemakkelijk uit en heeft een aangename stem. Later in Petersburg, waar we hem in salons of gangen tegenkwamen, vond ik hem er veel beter uitzien dan in Gatsjina.

Hij heeft de gewoonte om zich te parfumeren, zodat zijn sporen overal te volgens zijn. De prins van Oranje verhief op een vreselijke manier zijn stem als hij tegen hem sprak. Ze hebben een heel intieme band met elkaar.

Onze ontvangst duurde niet erg lang. Daarna trokken we een eenvoudiger toilet aan.

Marie Cornélie van Wassenaer Obdam (1799-1850), hofdame van prinses Anna Paulowna. Ingekort fragment uit Dagboek van haar reis naar het hof van Sint-Petersburg. Vertaling Aafke Brunt. Meulenhoff, 2003.

Meer over