Review

Luganski zet De Seizoenen van Tsjaikovski mooi tegen elkaar af

Biëlla Luttmer
null Beeld
Beeld

'Tsjaikovski is niet speciaal een pianocomponist', bekent Nikolai Luganski, lang geleden winnaar van het Tsjaikovski Pianoconcours. 'Opera en symfonische muziek, dát zijn de genres waarin hij uitblinkt.' Toch was Luganski onmiddellijk om toen hij zich na al die jaren opnieuw boog over twee werken voor piano solo van de hypergevoelige, immer gekwelde componist.

Tsjaikovski

Nikolai Luganski (klassiek)
Naïve

Beide werken zijn ontstaan in de tweede helft van de jaren zeventig van de 19de eeuw, maar je kunt je nauwelijks verschillendere stukken voorstellen. Terwijl de Grand Sonate grossiert in uitersten en grote, orkestrale gebaren, lijken de twaalf korte karakterstukken die samen The Seasons vormen een Russisch broertje van de door Tsjaikovski bewonderde Robert Schumann, de meester van de miniatuur.

Luganski laat zijn tanden blikkeren in de felle passages van de Sonate maar zet die af tegen een rijkdom aan fluweeltinten. Zo maakt hij het andante tot een intieme getuigenis en zet hij zijn zeer verschillende karakteriseringen van The Seasons mooi tegen elkaar af.

Meer over