NieuwsCijfers CPNB

Lucinda Riley domineerde de Nederlandse boekenmarkt – en andere trends in 2019

De CPNB heeft de lijst van bestverkochte boeken gepubliceerd.

Bezoeker bladert door boeken van de StudyStore. Beeld Dolph Cantrijn / Hollandse Hoogte
Bezoeker bladert door boeken van de StudyStore.Beeld Dolph Cantrijn / Hollandse Hoogte

Zelden domineerde een schrijver de Nederlandse boekenmarkt zo dwingend als Lucinda Riley (48). Hoewel literair recensenten haar ‘chicklits’ (romantische fictie) negeren, levert de Ierse auteur drie unieke prestaties.

(1) Ze is de eerste auteur van wie één boek (De zeven zussen) twee jaar achter elkaar het best verkochte in Nederland is. (2) Ze is de eerste met vijf boeken in de top-10. (3) Ze is de eerste met elf boeken in de top-100.

Dit blijkt uit de jaarlijkse ranglijst van verkochte boeken, die de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) publiceert. De top-10 (zie ranglijst hieronder) wordt gecompleteerd door Nederlanders.

De zeven zussen werd dit jaar 233 duizend keer verkocht, ruim 100 duizend keer meer dan vorig jaar. Nummer 2, Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer, ging 145 duizend keer over de toonbank. De meeste mensen deugen van Rutger Bregman 140 duizend keer.

De zeven zussen is het eerste deel van De zeven zussen-serie, waarin geadopteerde vrouwen na de dood van hun vader op zoek gaan naar hun identiteit. Daarbij belanden ze in allerlei romances en avonturen. Ieder boek behandelt de zoektocht van één zus.

‘Deze vrouw is een fenomeen’, zegt Eveline Aendekerk, directeur van CPNB. ‘Wat zij dit jaar op de Nederlandse markt heeft gepresteerd, is nog niemand gelukt. Dan Brown niet, J.K. Rowling niet.’

Aendekerk vindt het onterecht dat critici met dédain over haar boeken spreken. ‘Als lezer leer je over andere culturen, want ze neemt je mee naar allerlei continenten. En de reeks is een soort Netflix-serie: als je de ene zus hebt gehad, wil je de andere leren kennen.’

Het is de vraag welke invloed Rileys enorme succes op de Nederlandse boekenmarkt heeft, zegt Aendekerk. ‘We weten niet wat er was gebeurd als haar boeken er niet waren geweest. Hadden mensen andere boeken gekocht? Misschien waren de verkoopcijfers wel ingestort.’

Waar de verkoop in boekhandels is gedaald (min 4 procent), is die via online kanalen als Bol.com gestegen (plus 8 procent). Inmiddels wordt bijna twee op de vijf boeken online gekocht. ‘Je ziet dat mensen ál hun spullen, niet alleen boeken, vaker online kopen’, zegt Aendekerk.

Top 10 verkochte boeken

233.000 keer verkocht

1. Lucinda Riley De zeven zussen, Xander Uitgevers

145.000 keer verkocht

2. Ilja Leonard Pfeijffer Grand Hotel Europa, De Arbeiderspers

140.000 keer verkocht

3. Rutger Bregman De meeste mensen deugen, De Correspondent

132.000 keer verkocht

4. Lucinda Riley De zeven zussen. Storm, Xander Uitgevers

100.000-125.000 keer verkocht

5. Lucinda Riley De zeven zussen. Maan, Xander Uitgevers

6. Esther Verhoef Façade, Prometheus

7. Lucinda Riley De zeven zussen. Schaduw, Xander Uitgevers

8. Martine Bijl Rinkeldekink, Atlas Contact

9. Peter Buwalda Otmars zonen, De Bezige Bij

75.000-100.000 keer verkocht

10. Lucinda Riley De zeven zussen. Parel, Xander Uitgevers

null Beeld

Voor het zesde jaar op rij stijgt de omzet, naar 563 miljoen euro. Tegelijkertijd daalt de afzet (het aantal verkochte boeken) met 4 procent, naar 40 miljoen boeken. Vooral kinderboeken (min 10 procent) hebben het moeilijk. Aendekerk: ‘De helft van de filialen van Intertoys, een belangrijk verkooppunt, is gesloten. En ik hoor dat hypes rond series als De waanzinnige boomhut en Het leven van een loser minder worden.’

Dat de omzet toch steeg, komt grotendeels door de btw-verhoging van 1 januari. De btw ging van 6 naar 9 procent, waardoor boekhandelaren de prijzen verhoogden.

null Beeld


Van alle Nederlandstalige boeken die worden verkocht, is 8 procent een e-book. Dat percentage stijgt ieder jaar, maar hard gaat het niet. De verwachte doorbraak laat nog op zich wachten. ‘In het buitenland zijn e-books populairder dan hier’, zegt Aendekerk. ‘In Nederland zijn ze relatief duur. Dat komt mede door de Wet op de vaste boekenprijs. In Engeland koop je ze voor een pond.’ Aendekerk wijst erop dat de CPNB niet beschikt over cijfers van diensten als Kobo Plus, waarbij lezers tegen een bepaald bedrag onbeperkt e-books kunnen lezen.

- Beeld -
-Beeld -


Opvallend is de stijgende verkoop van anderstalige, papieren boeken. Sinds 2012 is dat aantal met 67 procent gestegen. In diezelfde periode daalde de verkoop van Nederlandstalige papieren boeken met 16 procent. ‘Ik ga nu een beetje gissen’, zegt Aendekerk, ‘maar toen ik studeerde bestonden er geen Engelstalige studieboeken. Nu zie ik jongeren alleen maar Engelstalig lezen. Het is veel meer een tweede taal dan tien jaar geleden.’ Nog twee factoren die volgens Aendekerk een mogelijke rol spelen: buitenlandse boeken zijn vaak goedkoper en verschijnen sneller.

null Beeld

Recensies en interviews
Lucinda Riley verkocht 20 miljoen boeken: ‘Wat kan ik verwachten van recensenten? Mijn kop moet eraf’. Evelien van Veen interviewde de Ierse auteur in haar huis in Londen.

‘Naast een beschouwing over een continent in verval is de nieuwe Pfeijffer ook gewoon een gezellig boek met leuke reisjes en fonkelende dialogen.’ Persis Bekkering recenseerde Grand Hotel Europa, van Ilja Leonard Pfeijffer.

Historicus, schrijver en journalist Rutger Bregman is ‘een beetje mensenschuw’, maar zeker niet op zijn mondje gevallen. Hij ging al twee keer wereldwijd viral omdat hij durft te provoceren. De boodschap van zijn nieuwste boek is dan weer opvallend zachtaardig: de mens is in principe goed. Sara Berkeljon interviewde Rutger Bregman.

Meer over