Film

Luca is een ongecompliceerd, zomers verhaal waarin een schuchter buitenbeentje zijn plek vindt ★★★☆☆

Verrassend, dat de nieuwste Pixarfilm zich onbekommerd richt op een jong publiek.

Luca  Beeld filmbeeld
LucaBeeld filmbeeld

In Soul (2020) zocht een gedesillusioneerde muzikant naar levensvreugde. Coco (2017) draaide om afscheid en de dood. Inside Out (2015) ging, onder meer, over gevoelens van verlies en woede. Filmstudio Pixar maakte er de laatste jaren een gewoonte van om volwassen levensvragen te verstoppen in kleurrijke animatie.

Best verrassend dus, dat de nieuwste Pixarfilm zich onbekommerd richt op een jong publiek. Luca is een vrolijk avonturenverhaal over een zeemonstertje dat ontdekt dat hij, eenmaal op het droge, in een gewone jongen verandert. Nou ja, gewoon: zodra Luca nat wordt, krijgt hij weer schubben en vinnen. Hij moet voorzichtig zijn, want de mensen in het pittoreske Italiaanse kustplaatsje Portorosso (gemodelleerd naar de beroemde Cinque Terre-dorpjes in Ligurië) zijn opgegroeid met verhalen over levensgevaarlijke zeemonsters.

Met wat moeite zou je er een boodschap uit kunnen halen over vooroordelen en diversiteit, maar Luca is vooral een ongecompliceerd, zomers verhaal waarin een schuchter buitenbeentje zijn plek vindt. Het scenario springt iets te zorgeloos om met de noodzakelijke hindernissen, maar de animatie is een lust voor het oog: je zou zó in de heldere baai van Portorosso willen springen.

Luca

Animatie

★★★☆☆

Regie Enrico Casarosa.

95 min., te zien op Disney+.