Loving, Art of Performing en 100 jaar De Stijl

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten, van een beladen liefdesgeschiedenis tot drie diva's op het podium.

Beeld uit de film Loving Beeld ap
Beeld uit de film LovingBeeld ap

1. Film: Loving

Regie Jeff Nichols. Met Ruth Negga, Joel Edgerton, Michael Shannon.

Uiterst zorgvuldig vertelt Jeff Nichols (Take Shelter, Midnight Special) het waargebeurde verhaal van Richard en Mildred Loving, de bescheiden aanstichters van de rechtszaak Loving versus Virginia - een mijlpaal in de geschiedenis van de Amerikaanse burgerrechten. Richard en Mildred trouwden met elkaar in 1958 en overtraden daarmee de wet: huwelijken tussen mensen van verschillend ras waren in een groot deel van Amerika verboden. Loving is geen rechtbankdrama, maar een kalm, krachtig verhaal over liefde en integriteit, gedragen door de geweldige acteerprestaties van Ruth Negga en Joel Edgerton.

Recensie

Loving

2. Performance: Art of Performing (4 sterren)

Rotterdamse Schouwburg. T/m 1 juni.

Makers die lak hebben aan scheidslijnen: daarover gaat de serie Art of Performing van de Rotterdamse Schouwburg. Ze husselen kunstdisciplines door elkaar of vermengen die met uitingen van populaire cultuur. Avontuurlijk theater, met nog te gaan onder anderen Nature Theater of Oklahoma, Trajal Harrell, Jan Martens, Florentina Holzinger en Pieter Ampe.

Recensie

Art of Performing

3. Dans: Monumentaal door Introdans

Tournee t/m 20 juni.

Een goed gedanst programma vol uitersten. Je zwiert van de mathematische patronen van Lucinda Childs naar de bezielde emoties van Jirí Kylián, om te eindigen bij de sprankelende dan wel verstilde bouwsels die Regina van Berkel maakt. Ook prikkelend voor het gehoor, met muziek van Ten Holt, Górecki, Mahler en Verbey.

Recensie

Monumentaal

4. Jeugdtheater: Oorlog door Theater Artemis

Vanaf 6 jaar. Tournee t/m 17 april.

In een rommelig decor van traag omvallende spullen spelen drie soldaten 'oorlogje'. Nou ja, spelen is een groot woord, ze maken het liefst rechtsomkeert. Onder hun laarzen ontploffen voortdurend knalerwten en telkens valt of tolt weer iets anders uit het maffe houtjetouwtjedecor. Hilariteit en ernst wisselen elkaar af in Oorlog van Theater Artemis. Kinderen, vertrouwd met het jeugdjournaal en de krant, zullen de diepere laag zeker aanvoelen.

Recensie

Oorlog

5. Beeldende kunst: 100 jaar De Stijl

Gemeentemuseum Den Haag. T/m 21 mei.

Honderd jaar geleden begon Theo van Doesburg een nieuw kunstblaadje, De Stijl genaamd. Het tijdschrift bleek een revolutionaire verandering in kaart te brengen. De belangrijkste bijdragen waren, buiten 'Does', afkomstig van de schilders Piet Mondriaan en Bart van der Leck, architect J.J.P. Oud en meubelmaker Gerrit Rietveld. In het Gemeentemuseum wordt nu aandacht besteed aan hoe twee van hen, Mondriaan en Van der Leck, in een onderlinge competitie het voortouw namen, om de moderne kunst in Nederland tot grote hoogte op te zwepen. Een fantastische dialoog.

6. Theater: Adèle, Conny & Jasperina: De Grote Drie

Door DommelGraaf & Cornelissen Entertainment. Tournee t/m 19 mei.

Ze hebben nooit met elkaar op het podium gestaan, en dat zal ook nooit meer gebeuren. Maar door een fictief verhaal van producent Hans Cornelissen krijgen we een mooi beeld van de (soms hatelijke) karakters en vooral de artistieke kwaliteiten van de drie grootste vrouwelijke amusementsartiesten van het tweede deel van de vorige eeuw. Een geweldige cast met geweldig repertoire.

Recensie

De Grote Drie

Meer over