Lovende ontvangst Ivo van Hove in New York

Na Londen heeft Ivo van Hove met zijn regie van Arthur Millers A view from the bridge nu ook het New Yorkse publiek en de critici veroverd.

Scene uit A View From the Bridge. Beeld Jan Versweyveld
Scene uit A View From the Bridge.Beeld Jan Versweyveld

Donderdag was in het Lyceum Theatre op Broadway de première van deze productie die Van Hove oorspronkelijk maakte als gastregisseur bij The Young Vic in Londen. Het succes daar was zo groot dat de voorstelling werd gepromoveerd naar het Londense West-End en daar wekenlang volle zalen trok. Met als bekroning drie Olivier Awards, waaronder een voor Van Hove zelf in de categorie Beste Regie.

Het plan om de Londense productie naar New York te brengen, ontstond eerder dit jaar. Van Hove is intussen in New York een gekend en geprezen theatermaker, zowel door zijn gast-regies bij The New York Theatre Workshop als met zijn eigen gezelschap Toneelgroep Amsterdam.

TGA-producties als Roman Tragedies en Angels in America werden uitgenodigd in het prestigieuze BAM-theater in Brooklyn en door pers en publiek enthousiast ontvangen.

Regisseur Ivo van Hove. Beeld -
Regisseur Ivo van Hove.Beeld -

Tragedie

Dat is nu dus ook het geval met A view from the bridge, Millers broeierige drama over havenarbeider Eddy Carbone en zijn gezin. Ben Brantley, de invloedrijke criticus van The New York Times schreef na de première: 'Dit is zo ongeveer hoe ooit een Griekse tragedie moet zijn beleefd, toen mensen naar het theater gingen op zoek naar catharsis (...) A view from the bridge neemt de toeschouwer mee naar een extreem emotioneel territorium dat men in het gewone leven niet durft te betreden.' Ook de critici van The Washington Post en Time Out, de NewYorkse theater- en uitgaansgids, zijn lovend.

A view from the bridge, waarvan de scenografie werd ontworpen door Van Hoves vaste artistieke partner Jan Versweyveld, is tot eind februari te zien op Broadway. Op 7 december is eerst nog de première van de muziektheaterproductie Lazarus waarin Van Hove samenwerkt met David Bowie. Die voorstelling zal te zien zijn in the New York Theatre Workshop en is op voorhand al helemaal uitverkocht.

null Beeld AP
Beeld AP
Meer over